• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Toms perfekta potatisgratäng med lammkotletter

Toms perfekta potatisgratäng med lammkotletter
Tom Sjöstedt 2016
Tom Sjöstedt 2016

Toms perfekta potatisgratäng med lammkotletter

5 steg att laga

20 ingredienser

1 h

Fantastiskt god och härligt krämig potatisgratäng serverad med vitlöksstekta lammkotletter. Hemligheten till en riktigt lyckad gratäng är mycket lök och fast potatis som först får koka i gräddmjölk. 

Ingredienser

4 portioner

Lammkotletter

  • 800 g lammkotlett, i jämn storlek
  • 2 klyfta vitlök, krossade
  • 2 kvist rosmarin
  • salt
  • svartpeppar
  • olja
  • smör

Stekta tomater

  • 400 g småtomater, i olika färger
  • 1-2 röda chilifrukter, hackade
  • 3 klyfta vitlök, tunt skivade
  • 1 msk rödvinsvinäger

Potatisgratäng

  • 1 kg fast potatis, stor, skalad (800 g)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyfta vitlök
  • 50 g smör
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g lagrad prästost

Garnering

  • 1 kvist rosmarin
  • 0,5 ask krasse

Gör så här

  1. Potatisgratäng
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatis och lök.
  2. Svetta löken mjuk i en kastrull med smöret. Pressa ner vitlöken. Häll på grädde och mjölk. Tillsätt potatisen. Låt koka ca 10 minuter tills potatisen är någorlunda mjuk. Salta ordentligt och häll över i en gratängform. Strö på osten och tillaga ca 30 minuter i ugnen.
  3. Lammkotletter
    Gnid in lammkotletterna med salt och peppar. Bryn hårt i olja och smör. Tillsätt vitlök och rosmarin. Stek ett par minuter på varje sida beroende på storlek. Servera när de är medium i mitten.
  4. Stekta tomater
    Hetta upp en stekpanna. Dela på tomaterna. Stek dem med vitlök och chili precis före servering. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
  5. Servera lammkotletterna med tomater och gratäng. Garnera gärna med krasse och rosmarin.