Äppelpaj från Halv åtta hos mig

Foto: TV4
Äppelpaj från Halv åtta hos mig
10 ingredienser
En klassiker i det svenska köket. Äppelpaj funkar för nästan alla tillfällen. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.
Här hittar du recept på vaniljglass som passar till äppelpajen
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Deg
- 4 dl vetemjöl
- 4 msk vatten
- 150 g smör
- 2 msk strösocker
Fyllning
- 1 kg äpple
- 1,5 dl aprikosmarmelad
- 1 tsk malen kanel
- 1 dl strösocker
- 1 msk smör
- 500 g vaniljglass
Gör så här
- Blanda vetemjöl, socker, smör och vatten till en pajdeg. Kavla ut degen till en rundel, vik den dubbel. Plasta in den och låt den vila i kylskåp 1 timma.
- Kärna ur och skala äpplena och skär i klyftor.
- Blanda aprikosmarmeladen med lite vatten så att den blir smidig.
- Lägg ut degen i en pajform med löstagbar botten. Den ska hänga ut över kanten.
- Lägg på äppelbitarna och strö över kanel. Klicka över marmeladen och bred ut den. Pudra över cirka 1 dl socker och klicka på lite smör. Vik över degkanterna. Grädda mitt i ugnen 175 grader i cirka 50 min.
- Servera med vaniljglass.