Tomatsoppa med knaperstekt bacon och ädelost

Foto: TV4
Tomatsoppa med knaperstekt bacon och ädelost
26 ingredienser
3,5 h
Mustig tomatsoppa helt gjord från grunden med egen grönsaksbuljong och tomatpuré. Toppas med knaprig bacon, ädelost och färsk basilika.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Grönsaksfond
- 1,5 l vatten
- 3 selleristjälkar
- 3 klyftor vitlök
- 1 purjolök (liten)
- 2 morötter
- 1 palsternacka
- 1 tsk salt
- 3 lagerblad
- 1 kvist timjan
Tomatpuré
- 400 g pärltomater
- 1 röd chilifrukt
- 1 msk rapsolja
- 1 krm salt
- 1 krm svartpeppar, nymalen
Tomatsoppa
- 10 kvisttomater
- 5 dl hemkokt grönsaksfond
- 3 dl grädde
- 2 dl hemlagad tomatpuré
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 tsk strösocker
- 2 krm salt
- 2 krm svartpeppar, nymalen
- 1 tsk smör-/mjölkula (50/50)
Till servering
- 60 g blåmögelost
- 125 g bacon, tärnad och knaperstekt
- 16 blad basilika
Gör så här
Grönsaksfond (kan förberedas och frysas in)
- Hacka morötter, vitlök och purjolök. Dela sellerin på mitten och snitta den en gång på längden. Dela palsternackan en gång på längden.
- Häll alla ingredienser i en gryta. Reducera fonden till hälften utan lock.
- Plocka upp lagerbladen, palsternackan och sellerin med hålslev och mixa fonden slät.
Tomatpuré (kan förberedas dagen innan)
- Blanda olja, tomater och chili en pajform. Salta, peppra och in i ugnen på 100 grader i 3-6 timmar. Kärna ur chilin. Mixa tomater och chili till en slät puré.
Tomatsoppa
- Skär ett kryss i botten på tomaterna, skålla, skala och ta ur innanmätet.
- Koka tomatfiléerna i 30 minuter med bladen från tomatkvistarna, grönsaksfonden och tomatpurén.
- Stavmixa soppan slät. Tillsätt grädde. Red till önskad konsistens med smör-/mjölkula. Smaka av med vinäger, socker, salt och peppar.
Uppläggning
- Slå upp soppan i en sopptallrik och toppa med smulad/hackad blåmögelost, knaperstekt bacon och basilika.