Tjälknöl

270 röster
ca 15 h
4
Tjälknöl
Foto: TV4
ca 15 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 1 kg kött av innanlår benfritt
  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 lagerblad
  • 1 tsk svartpeppar, krossad
  • 2 msk enbär, krossade

Gör så här

  1. Djupfrys köttet. Lägg köttet otinat på ett galler i en långpanna, sätt in i kall ugn på nedersta falsen och sätt ugnen på 100 grader. Långtidsstek i 9–10 timmar, gärna över natten. Stick in en termometer efter ca 2 timmar när köttet tinat, ta ut köttet när termometern visar 65 grader.
  2. Blanda ingredienserna till lagen i en kastrull och koka upp. Lägg köttet i en bunke. Häll den heta lagen över köttet och täck över. Ställ köttet i sin lag på ett svalt ställe i 4–5 timmar.
  3. Ta upp köttet och torka av det. Skiva det tunt.
8 maj 2009