Timjanstekt torsk med knaprig chorizo och blomkål

POPULÄRT
koket.se
Timjanstekt torsk med knaprig chorizo och blomkål
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Timjanstekt torsk med knaprig chorizo och blomkål

15 ingredienser

40 min

Stekt torsk toppad med knaperstekt färs från färsk chorizokorv serverad med en len blomkålskräm och crunchy råhyvlad blomkål.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Stekt torsk

  • 600 g torskrygg
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Knaprig chorizo

  • 200 g färsk chorizokorv
  • olivolja, till stekning

Rå blomkål

  • 200 g blomkål

Blomkålskräm

  • 600 g blomkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • salt

Garnering

  • 4 klyftor citron
  • dillvippa

Gör så här

Knaprig chorizo

  1. Ta bort skinnet och hacka korven.
  2. Stek det hackade med olivolja ordentligt så det blir gyllenbrunt och krispigt. Sila av fettet.

Rå blomkål

  1. Plocka buketter av blomkålen. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Lägg i isvatten fram till servering så blir den extra krispig. Häll av precis före servering.

Blomkålskräm

  1. Dela blomkålen i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädde. Sila bort vätskan (spara och använd till t ex soppa eller en gratäng) och mixa blomkålen med smöret till en slät kräm. Smaka av med salt.

Stekt torsk

  1. Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra.
  2. Stek torsken försiktigt på medelvärme. Tillsätt vitlök och timjan. Fisken är klar när innertemperaturen är runt 45 grader i mitten.
  3. Servera den stekta torsken tillsammans med blomkålskräm, knaprig chroizo och den hyvlade blomkålen.

Glöm inte att matsortera rester från korvskinn och grönsaker för en mer hållbar matlagning och njut av din goda torskrätt! /Köket redaktionen