• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Timjanstekt torsk med knaprig chorizo och blomkål

34 röster
40 min
4
Timjanstekt torsk med knaprig chorizo och blomkål
40 min
4
4 portioner

Du behöver

Stekt torsk

  • 600 g torskrygg
  • 2 klyfta vitlök
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar

Knaprig chorizo

  • 200 g färsk chorizokorv
  • olivolja, till stekning

Rå blomkål

  • 200 g blomkål

Blomkålskräm

  • 600 g blomkål
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g smör
  • salt

Garnering

  • 4 klyfta citron
  • dillvippa

Gör så här

  1. Knaprig chorizo
    Ta bort skinnet och hacka korven.
  2. Stek det hackade med olivolja ordentligt så det blir gyllenbrunt och krispigt. Sila av fettet.
  3. Rå blomkål
    Plocka buketter av blomkålen. Skiva dem tunt, gärna på mandolin. Lägg i isvatten fram till servering så blir den extra krispig. Häll av precis före servering.
  4. Blomkålskräm
    Dela blomkålen i mindre bitar. Koka dem mjuka i grädde. Sila bort vätskan (spara och använd till t ex soppa eller en gratäng) och mixa blomkålen med smöret till en slät kräm. Smaka av med salt.
  5. Stekt torsk
    Skär fisken i portionsbitar. Salta och peppra.
  6. Stek torsken försiktigt på medelvärme. Tillsätt vitlök och timjan. Fisken är klar när innertemperaturen är runt 45 grader i mitten.
  7. Servera den stekta torsken tillsammans med blomkålskräm, knaprig chroizo och den hyvlade blomkålen.
  8. Glöm inte att matsortera rester från korvskinn och grönsaker för en mer hållbar matlagning och njut av din goda torskrätt! /Köket redaktionen
1 februari 2020