Timjanmarinerad fläskfilé

6 röster
1 h
4

Timjanmarinerad fläskfilé med potatisgratäng och champinjonsås gör sig fint som lyxig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4

Du behöver

Timjanmarinerad fläskfilé

  • 600 g fläskfilé
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk olivolja (eller matolja)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kruka timjan

Potatisgratäng

  • 750 g potatis
  • 0,25 purjolök
  • 1,5 klyftor vitlök
  • olivolja
  • 2,5 dl vispgrädde 40 %
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar

Svampsås

  • 200 g champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 40 g smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 dl vatten (eller mjölk)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • maizena
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk crème fraiche
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fläskfilé
    Putsa fläskfilén och skär bort de sega senorna.
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden, lägg filén i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt fläskfilén i marinaden och låt marinera i kylen övertäckt i en halvtimma, alternativt marinera över natten.
  3. Stek sedan fläskfilén för att ge den färg. Lägg den sedan i en form och ställ in i ugnen med termometer i på cirka 150 grader. Låt fläskfilén nå upp till 68 grader, cirka 15-20 minuter.
  4. Ta sedan ut och låt vila 15 minuter med folie över. Skär till sist upp i lagom stora bitar.
  5. Potatisgratäng
    Hyvla potatisen tunt. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöken.
  6. Fräs purjolöken och vitlöken i olivolja utan att de tar färg.
  7. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt. Snåla inte!
  8. Låt potatisen koka tills stärkelsen lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Rör om hela tiden.
  9. Häll upp allt i en ugnsfastform. Grädda sedan gratängen i 30-40 minuter på 180 grader.
  10. Svampsås
    Rensa och grovhacka den färska svampen eller skiva den.
  11. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Stek svampen och vitlöken i smör i 3-5 minuter. Salta och peppra.
  12. Koka upp vatten med en buljongtärning i en kastrull tills buljongen löst sig.
  13. Lägg svampen i buljongen och koka upp. Tillsätt maizenaredning under omrörning och få ett uppkok. Tillsätt grädde och soja och rör i crème fraiche. Låt koka upp.
  14. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera.
Kökets kurser

laddar fler recept...

Laddar fler recept...