Timjanmarinerad fläskfilé

Timjanmarinerad fläskfilé
Foto: Tv4

Timjanmarinerad fläskfilé

Av: Gitte - Tidaholm

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

1 h

Timjanmarinerad fläskfilé med potatisgratäng och champinjonsås gör sig fint som lyxig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Timjanmarinerad fläskfilé

  • 600 g fläskfilé
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk olivolja (eller matolja)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kruka timjan

Potatisgratäng

  • 750 g potatis
  • 0,25 purjolök
  • 1,5 klyfta vitlök
  • olivolja
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar

Svampsås

  • 200 g champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 40 g smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 dl vatten (eller mjölk)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • majsstärkelse
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk crème fraîche

Gör så här

Fläskfilé

  1. Putsa fläskfilén och skär bort de sega senorna.
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden, lägg filén i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt fläskfilén i marinaden och låt marinera i kylen övertäckt i en halvtimma, alternativt marinera över natten.
  3. Stek sedan fläskfilén för att ge den färg. Lägg den sedan i en form och ställ in i ugnen med termometer i på cirka 150 grader. Låt fläskfilén nå upp till 68 grader, cirka 15-20 minuter.
  4. Ta sedan ut och låt vila 15 minuter med folie över. Skär till sist upp i lagom stora bitar.

Potatisgratäng

  1. Hyvla potatisen tunt. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöken.
  2. Fräs purjolöken och vitlöken i olivolja utan att de tar färg.
  3. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt. Snåla inte!
  4. Låt potatisen koka tills stärkelsen lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Rör om hela tiden.
  5. Häll upp allt i en ugnsfastform. Grädda sedan gratängen i 30-40 minuter på 180 grader.

Svampsås

  1. Rensa och grovhacka den färska svampen eller skiva den.
  2. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Stek svampen och vitlöken i smör i 3-5 minuter. Salta och peppra.
  3. Koka upp vatten med en buljongtärning i en kastrull tills buljongen löst sig.
  4. Lägg svampen i buljongen och koka upp. Tillsätt maizenaredning under omrörning och få ett uppkok. Tillsätt grädde och soja och rör i crème fraiche. Låt koka upp.
  5. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera.