Timjanmarinerad fläskfilé

Timjanmarinerad fläskfilé
Foto: Tv4

Timjanmarinerad fläskfilé

7

14 steg att laga

30 ingredienser

1 h

Timjanmarinerad fläskfilé med potatisgratäng och champinjonsås gör sig fint som lyxig middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner

Timjanmarinerad fläskfilé

  • 600 g fläskfilé
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 3 msk olivolja (eller matolja)
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 tsk honung
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 kruka timjan

Potatisgratäng

  • 750 g potatis
  • 0,25 purjolök
  • 1,5 klyfta vitlök
  • olivolja
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 tsk salt
  • vitpeppar
  • svartpeppar

Svampsås

  • 200 g champinjoner
  • 0,5 dl schalottenlök, hackad
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 40 g smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 3 dl vatten (eller mjölk)
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • majsstärkelse
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk crème fraîche

Gör så här

  1. Fläskfilé
    Putsa fläskfilén och skär bort de sega senorna.
  2. Blanda samman alla ingredienser till marinaden, lägg filén i en skål och tillsätt marinaden. Blanda runt fläskfilén i marinaden och låt marinera i kylen övertäckt i en halvtimma, alternativt marinera över natten.
  3. Stek sedan fläskfilén för att ge den färg. Lägg den sedan i en form och ställ in i ugnen med termometer i på cirka 150 grader. Låt fläskfilén nå upp till 68 grader, cirka 15-20 minuter.
  4. Ta sedan ut och låt vila 15 minuter med folie över. Skär till sist upp i lagom stora bitar.
  5. Potatisgratäng
    Hyvla potatisen tunt. Skölj och finstrimla purjolöken och skala och krossa vitlöken.
  6. Fräs purjolöken och vitlöken i olivolja utan att de tar färg.
  7. Häll i grädde och mjölk och låt blandningen koka upp. Lägg i potatisen och salta och peppra rikligt. Snåla inte!
  8. Låt potatisen koka tills stärkelsen lösts ut och blandningen är tjock och krämig. Rör om hela tiden.
  9. Häll upp allt i en ugnsfastform. Grädda sedan gratängen i 30-40 minuter på 180 grader.
  10. Svampsås
    Rensa och grovhacka den färska svampen eller skiva den.
  11. Skala och hacka löken och vitlöken fint. Stek svampen och vitlöken i smör i 3-5 minuter. Salta och peppra.
  12. Koka upp vatten med en buljongtärning i en kastrull tills buljongen löst sig.
  13. Lägg svampen i buljongen och koka upp. Tillsätt maizenaredning under omrörning och få ett uppkok. Tillsätt grädde och soja och rör i crème fraiche. Låt koka upp.
  14. Smaka av svampsåsen med salt och peppar samt en skvätt soja och servera.
TIPS!
läs mer
Kokt torsk med äggsås

Tips på goda fiskrecept

Här har vi samlat kockarnas populäraste fiskrecept!

Läs mer