Thailändska friterade räkbollar
Thailändska friterade räkbollar
25 ingredienser
60 m
Panerade och friterade bollar med smak av räkor, blandfärs och thailändska smaksättare. Många av ingredienserna kan vara svåra att hitta men finns i thailändska matbutiker.
Ingredienser
Räkbollar
- 25 färska thairäkor (frysta)
- 60 g blandfärs 50/50 %
- 2 klyftor vitlök
- 1 krm korianderfrö
- 3 korianderrötter
- 2 msk ostronsås
- 2 msk svampsojasås
- 1 msk sesamolja
- 1 ägg
- 0,5 dl Bread Crumb
- 1 krm salt
- 1 krm vitpeppar
Sås
- 2 msk sesamolja
- 1,5 dl söt och sur plommonsås
- 0,5 dl svart söt sojasås
- 1 krm svartpeppar
- 1 krm salt
- 1 röd chilifrukt, finhackad
- 2 salladslökar, finhackade
Fritering
- 3 dl Bread Crumb
- ca 1 dl Wai Wai oriental style instant nudlar (en liten knippe)
- 1 l matolja
Servering
- 150 g bistrosallad
- 5-6 rädisor
- 8 stjälkar koriander
Gör så här
- Hacka ner räkorna fint så det blir som färs och lägg det i en skål tillsammans med köttfärsen. Ta en mortel och lägg i korianderfrö, korianderrot och vitlök, mosa till en fin smet häll sen över det i skålen med räkor och köttfärsen.
- Tillsätt ostronsås, svampsojasås, 1 msk sesamolja, ägg,0,5 dl Crumb bread, 2 nypor salt och vitpeppar, jobba ihop detta till en degig massa och låt stå 15 minuter.
- Ta en kastrull och blanda i plommonsåsen, svart söt sojasås, resterande sesamolja, 2 nypor svartpeppar och 2 nypor salt. Koka ihop ca 5 minuter och när det har svalnat tillsätter du finhackad chili och salladslök.
- Ta nu räk-och köttfärssmeten och rulla ihop till en bollar som är lite större än köttbullar, ca 8-12 st. Rulla därefter bollarna i en liten skål med resterande av Bread Crumb.
- Ta en större kastrull och häll i matoljan och vänta tills det blir riktigt varmt, börja sedan att fritera nudlarna i ca 2-3 minuter tills det flyter upp. Låt nudlarna rinna av på lite hushållspapper.
- Lägg i nu några räkbollar i den heta olja, några få åt gången och fritera tills de blir gyllene, ca 6-7 minuter.
- Lägg upp blandsalladen på tallrikar, delade rädisorna och räkbollarna toppa med nudlarna och 2 korianderstjälkar på varje tallrik och häll på en liten skvätt sås.