Tetyanas smörrebröd
Tetyanas smörrebröd
32 ingredienser
1 h
Tetyana lagar två sorters smörrebröd - en klassiker med panerad spätta och curryremoulad och en modern med betor och gorgonzolakräm.
Ingredienser
Smörrebröd med rödspätta
- 2 rödspättafiléer
- 1 dl vetemjöl
- 2 ägg
- 2 dl ströbröd
- 1 skiva rågbröd
- 2 blad sallad
- smör
- olja
- salt
- peppar
Curryremoulad
- 1 äggula
- olja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- curry
- malen gurkmeja
- pickles
- salt
- peppar
Topping
- citron
- gurka
- tomat
- dill
Smörrebröd med betor och gorgonzola
- 50 g gorgonzolaost
- 1 dl vispgrädde
- färsk persilja
- 1 gulbeta
- 1 polkabeta
- 5 valnötter
- 1 skiva rågbröd
- salt
- peppar
Gör så här
Curryremoulad
- Börja med att fräsa curry och lite gurkmeja i en stekpanna med olja.
- Gör en majonnäs och knäck 1 äggula i en skål och tillsätt dijonsenap, vitvinsvinäger, en skvätt vatten och salt. Vispa ordentligt och tillsätt oljan samtidigt i en stråle.
- Häll i den varma curryoljan från stekpannan i majonnäsen, blanda runt.
- Mixa picklade grönsaker grovt i en mixer.
- Tillsätt de mixade grönsakerna i majonnäsen och rör runt. Salta och peppra.
Stekt spätta
- Salta rödspättan på båda sidor innan den paneras. Panera rödspättan i vetemjöl, doppa den sedan i uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Salta och peppra.
- Stek fisken i rikligt med olja och smör till fin färg och lägg på hushållspapper.
- Smöra brödet och lägg på salladsbladen och rödspättan. Toppa med gurka, tomat, curryremoulad, en skiva citron och dill.
Smörrebröd med betor och gorgonzolakräm
- Koka betorna i saltat vatten tills de är mjuka, ca 35 min beroende på storlek.
- Mixa gorgonzola med vispgrädde med stavmixer. Tillsätt hackad persilja, salt och peppar.
- Rosta valnötterna och grovhacka dem.
- Skala och dela gula betor till mindre skivor och skiva polkabetor i tunna skivor med mandolin.
- Skiva en bit rågbröd, lägg ett par salladsblad, gorgonzolakräm, toppad med betor och strö hackade valnötter och färsk persilja på.