Vaniljpannacotta med hjortronsoppa

Vaniljpannacotta med hjortronsoppa
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Vaniljpannacotta med hjortronsoppa

Av: Ted Johansson, Gert Klötzke

Från: Skogens mat

11 ingredienser

Vaniljpannacotta som serveras med en soppa gjord på hjortron.

Ingredienser

portioner

Hjortronsoppa

  • 5 dl hjortron, saft av (körd i saftmaja)
  • 0,5 dl sockerlag (0,3 dl vatten, 1,25 matsked socker)
  • 0,5 dl ev Lakka, likör
  • 3 msk citron, saft

Pannacotta

  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 1,5 msk strösocker
  • 0,3 vaniljstång, delad på längden

Garnering

  • hjortron (färska eller frysta)
  • ev sockerlag
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till hjortronsoppan och ställ den kallt.
  2. Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och
  3. vaniljstång.
  4. Krama ur gelatinbladet och rör ner det i gräddblandningen.
  5. Sila. Låt svalna något.
  6. Häll smeten i 4 glas eller en liten form. Ställ i kyl att stelna 3–4 timmar
  7. eller över natten.
  8. Stjälp upp pannacottan i en djup tallrik.
  9. Häll soppa runt och dekorera
  10. med färska eller frysta hjortron som gärna legat i lite sockerlag.
  11. Garnera
  12. med mynta.