Tartar på oxfilé med misomajaonnäs och lotusrotchips

30 m + tid i kyl
4
Tartar på oxfilé med misomajaonnäs och lotusrotchips
Foto: Charlotte Gawell

Japanskt dressad oxfilé som smälter i munnen, en ganska salt misomajonnäs och krispiga lotusrotchips. Jag lovar att alla som får smaka kommer att bli förtjusta! /Daniel

Receptet är från Daniels kokbok "Daniels matresa: 9 menyer från världens kök"

9 april 2017
30 m + tid i kyl
4

Du behöver

Lotusrotschips

  • 1-2 lotusrötter, beroende på storlek
  • 1 l olja

Oxtartar

  • 240 g oxfilé
  • 2 msk japansk soja
  • 2 krm sesamolja
  • 2 tsk ingefära, riven
  • svartpeppar

Misomajonnäs

  • 1 äggula
  • 1 msk risvinäger
  • 2 msk vit misopasta
  • 2-2,5 dl rapsolja

Övrigt

  • shisoblad
  • rostade sesamfrön
  • fint skuren gräslök

Gör så här

  1. Skala lotusrötterna och skär i mycket tunna skivor på mandolin eller med en vass kniv. Lägg i isvatten i en skål och ställ i kylen ca 1 timme.
  2. Ta ut lotusskivorna ur kylen, häll av och torka ordentligt på en kökshandduk. Hetta upp olja till 120–140 grader i en kastrull. Fritera lotusskivorna gyllenbruna och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
  3. Skär oxfilén i tunna skivor. Hacka dem så fint som möjligt och blanda med övriga ingredienser i en skål. Smaksätt med peppar. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
  4. Blanda äggula, risvinäger och misopasta till majonnäsen i en skål. Tillsätt oljan droppvis under vispning med en visp eller mixerstav. Plasta och ställ i kylen tills den ska serveras.
  5. Servera oxtartaren på shisoblad. Strö över sesamfrön och gräslök. Servera med misomajonnäs och lotusrotschips.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Beredningsskålar från kända varumärken

Beredningsskålar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept