Tartar på kronhjort

Desirée Jaks KK 2024

Tartar på kronhjort

15 ingredienser

20 min + tid i kyl

Bjud på en lyxig kronhjortstartar till förrätt nästa gång du väntar gäster. Receptet på pumpabrödet som serveras till hittar du här!

Ingredienser

4 - 6 portioner

Pepparrotssmetana

  • 1 dl smetana
  • ev 1-1,5 tsk cognac (valfritt)
  • 1-2 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Tartar

  • 200 g innanlår av kronhjort
  • 1 kruka gräslök
  • 1 schalottenlök
  • 2 inlagda gurkor (eller 1 dl cornichons)
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Servering

  • 0,5 dl dill, plockad
  • färsk pepparrot
  • bröd (pumpabröd eller smörstekt baguette)

Gör så här

Pepparrotssmetana

  1. Mät upp smetanan i en liten skål.
  2. Rör försiktigt ner lite cognac i taget.
  3. Riv pepparroten fint och vänd ner. Börja med 1 msk och justera efter smak.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Låt stå kallt 10–15 minuter innan servering.

Tartar

  1. Putsa köttet och pensla det lätt med olja.
  2. Sota köttet hastigt i en het gjutjärnspanna och kyl sedan ner det.
  3. Finhacka kött, gräslök, schalottenlök och gurka.
  4. Blanda köttet med lökblandningen samt smaka upp med olivolja, salt och nymald svartpeppar.

Servering

  1. Bottna portionsskålar med pepparrotssmetana.
  2. Lägg på ett lager hackad gurka och toppa med tartaren.
  3. Avsluta med dill och eventuellt lite extra riven pepparrot.
  4. Servera pumpabröd eller smörstekt baguette till.