Pumpabröd

NYHET
Pumpabröd
Foto: TV4
Desirée Jaks KK 2024
Desirée Jaks KK 2024

Pumpabröd

6 ingredienser

1 h + jäsning

Det här enkla brödet med pumpa är en riktig höstfavorit! Brödet passar bland annat riktigt bra till en god kronhjortstartar!

Ingredienser

sats
  • 550 g pumpa, bakad (vikt utan skal och kärnor t.ex. hokkaido eller butternut)
  • 275 g yoghurt
  • 6 g torrjäst [0,5 förp]
  • 10 g salt
  • 500 g vetemjöl (justera vid behov)
  • smör (till pensling)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Dela pumpan i klyftor, ta bort kärnorna och lägg klyftorna på en plåt.
  3. Baka pumpan i 30–40 minuter tills köttet är mjukt och karamelliserat.
  4. Låt bitarna svalna och mixa (eller mosa) dem sedan till en slät puré.
  5. Blanda yoghurt och torrjäst i en bunke. Låt stå i 5 minuter.
  6. Rör ner pumpapurén i yoghurtblandningen.
  7. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta i maskin ca 10 minuter till en smidig deg.
  8. Lägg degen i en oljad skål och låt jäsa i rumstemperatur i 3–4 timmar.
  9. Forma degen och lägg den på en plåt.
  10. Ställ degen i kyl över natten.
  11. Sätt ugnen på 180 grader.
  12. Kavla degen tills den är ca 2 cm tjock.
  13. Stek brödet i smör på båda sidor tills det fått fin färg.
  14. Avsluta i ugnen ca 5 minuter tills innertemperaturen är 94 grader.
  15. Pensla med smör direkt när brödet kommer ut.