Tartar på dovhjort med ostronmajonnäs

Tartar på dovhjort med ostronmajonnäs
Foto: Lubbe Garell
Danyel Couet KK 2023
Danyel Couet KK 2023

Tartar på dovhjort med ostronmajonnäs

16 ingredienser

30 m

”Den här rätten förvånar många, men mineraltonerna i det råa vilda köttet gifter sig exemplariskt med mineraltonerna i ostron vilket gör att kombon är mindblowing och fingerlicking." /Danyel Couet

Dryckestips:
Black Stallion, Los Carneros Pinot Noir, 2021.Nr 2235, 269 kr.
Pol Roger, Brut Réserve. Nr 7549, 545 kr.

Ingredienser

portioner

Tartar

  • 400 g rådjursytterfilé
  • 3 schalottenlökar
  • 2 jalapeños
  • 4 skivor levainbröd (tunna)

1-2-3-lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 citron, saft och skal
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Ostronmajonnäs

  • 8 ostron, urtagna
  • havssalt (fint)
  • 0,5 äggula
  • 3 dl rapsolja

Servering

  • salt
  • peppar
  • krasse
  • vattenkrasse

Gör så här

Tartar

  1. Tärna rådjursytterfilén i kuber som är 0,5 x 0,5 cm.
  2. Skala och skiva schalottenlökarna och jalapeño tunt.
  3. Rosta bröden.

1-2-3-lag

  1. Blanda ihop 1-2-3-lagen och låt den skivade schalottenlöken få dra i lagen en stund.

Ostronmajonnäs

  1. Lägg ostronen i en matberedare och mixa med lite salt och äggula.
  2. Tillsätt oljan och mixa till en tjock konsistens.

Servering

  1. Lägg upp köttet på det rostade brödet och krydda med salt och peppar.
  2. Garnera med rikligt med krasse, jalapeño, ostronmajonnäsen och den inlagda schalottenlöken.