• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Ta vad du har-granola

Ta vad du har-granola
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Ta vad du har-granola

5 steg att laga

11 ingredienser

1 h

Ett perfekt sätt att boosta frukosten med extra näring - och protein. /Therese

Receptet kommer ur boken The new green protein av Therese Elgquist, Bonnier fakta.

Ingredienser

  • 4 dl torkat helt bovete
  • 4 dl blandade frön (eller nötter, t ex pumpakärnor, solroskärnor, valnötter, mandel och hasselnötter)
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1,5 msk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 krm havssalt, oraffinerat (eller bergssalt)
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja

Valfritt

  • 2 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl kakaonibs
  • 2 dl torkad frukt eller bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg bovetet i en sil och skölj med kokande vatten, avsluta med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Blanda bovetet med övriga torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och olja, tillsätt till den torra blandningen och rör om ordentligt.
  3. Bred ut på en bakplåtpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 60 minuter, tills granolan är krispig och gyllene. Rör om då och då.
  4. Ta ut plåten och låt svalna. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs och torkad frukt/bär.
  5. Tips! Vill ha du ha en sötare granola? Kärna ur 2 färska dadlar och mixa ner i det heta vattnet, mixa till en slät kräm och blanda med de torra ingredienserna innan allt rostas.