Ta vad du har-granola

Ta vad du har-granola
Foto: Fanny Hansson
Therese Elgquist
Therese Elgquist

Ta vad du har-granola

8

5 steg att laga

11 ingredienser

1 h

Ett perfekt sätt att boosta frukosten med extra näring - och protein. /Therese

Receptet kommer ur boken The new green protein av Therese Elgquist, Bonnier fakta.

Ingredienser

  • 4 dl torkat helt bovete
  • 4 dl blandade frön (eller nötter, t ex pumpakärnor, solroskärnor, valnötter, mandel och hasselnötter)
  • 1,5 msk malen kanel
  • 1,5 msk malen kardemumma
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 2 krm havssalt, oraffinerat (eller bergssalt)
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl kallpressad kokosolja

Valfritt

  • 2 dl rostade kokosflingor
  • 0,5 dl kakaonibs
  • 2 dl torkad frukt eller bär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Lägg bovetet i en sil och skölj med kokande vatten, avsluta med kallt vatten och låt rinna av.
  2. Blanda bovetet med övriga torra ingredienser i en bunke. Koka upp vatten och olja, tillsätt till den torra blandningen och rör om ordentligt.
  3. Bred ut på en bakplåtpappersklädd plåt och rosta mitt i ugnen i ca 60 minuter, tills granolan är krispig och gyllene. Rör om då och då.
  4. Ta ut plåten och låt svalna. Tillsätt kokosflingor, kakaonibs och torkad frukt/bär.
  5. Tips! Vill ha du ha en sötare granola? Kärna ur 2 färska dadlar och mixa ner i det heta vattnet, mixa till en slät kräm och blanda med de torra ingredienserna innan allt rostas.
TIPS!
läs mer
Sponsrat
Cervera mortel

Fina julklapappar under 300 kr!

Tips!

Läs mer