Syrlig ceviche med räkor

Foto: Tv4
Syrlig ceviche med räkor
11 ingredienser
40 m
Ceviche är alltid en populär förrätt. Testa den är syrliga versionen med räkor inför nästa middag!
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
- 6-8 limefrukter
- 0,5-0,7 kg skalade räkor
- 2 mango (sorten ”vanilla”, fryst tärnad mango går bra)
- 2-3 avokador
- 1-2 rödlökar
- 1 kruka färsk koriander
- 1-2 habanero, färsk
- 1-2 tsk sesamolja
- 1 endive
- salt
- peppar
Gör så här
- Skölj limen i kallt vatten. Riv av ”zest” med rivjärn så du får ca 1–1,5 matskedar.
- Pressa all limefrukt.
- Skala och tärna räkorna till bitar som är stora som nageln på lillfingret. Lägg för avrinning på hushållspapper.
- Tärna mangon och avokadon i varierande storlek. Finhacka rödlöken, koriander och chilin.
- Ta fram en skål som rymmer minst 3 liter. Lägg ner räkorna, rödlöken, koriandern, chili och häll i två tredjedelar av limejuicen. Rör om och låt dra i ca 20 minuter, gärna med lock i kylskåpet.
- Lägg mango och avokado i en separat skål och häll på resten av limejuicen. Låt dra i rumstemperatur i 20 minuter.
- Ta sedan fram skålen med räkor ur kylen och vänd ner mango och avokadon. Blanda försiktigt och tillsätt slutligen sesamoljan. Vänd försiktigt och smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg upp rätten i ett glas och dekorera med 1–2 salladsblad.