Syrlig ceviche med räkor

Syrlig ceviche med räkor
Foto: Tv4

Syrlig ceviche med räkor

Av: Jonas - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

40 m

Ceviche är alltid en populär förrätt. Testa den är syrliga versionen med räkor inför nästa middag!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 6-8 limefrukter
  • 0,5-0,7 kg skalade räkor
  • 2 mango (sorten ”vanilla”, fryst tärnad mango går bra)
  • 2-3 avokador
  • 1-2 rödlökar
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1-2 habanero, färsk
  • 1-2 tsk sesamolja
  • 1 endive
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj limen i kallt vatten. Riv av ”zest” med rivjärn så du får ca 1–1,5 matskedar.
  2. Pressa all limefrukt.
  3. Skala och tärna räkorna till bitar som är stora som nageln på lillfingret. Lägg för avrinning på hushållspapper.
  4. Tärna mangon och avokadon i varierande storlek. Finhacka rödlöken, koriander och chilin.
  5. Ta fram en skål som rymmer minst 3 liter. Lägg ner räkorna, rödlöken, koriandern, chili och häll i två tredjedelar av limejuicen. Rör om och låt dra i ca 20 minuter, gärna med lock i kylskåpet.
  6. Lägg mango och avokado i en separat skål och häll på resten av limejuicen. Låt dra i rumstemperatur i 20 minuter.
  7. Ta sedan fram skålen med räkor ur kylen och vänd ner mango och avokadon. Blanda försiktigt och tillsätt slutligen sesamoljan. Vänd försiktigt och smaka av med salt och svartpeppar.
  8. Lägg upp rätten i ett glas och dekorera med 1–2 salladsblad.