Rödvinssås

Leif Mannerström rödvinssås
Foto: TV4
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Rödvinssås

1548

4 steg att laga

9 ingredienser

20 m

Se hur Leif Mannerström lagar sin rödvinssås steg för steg. Det finns inte mycket som slår en saftig bit kött med en god rödvinssås!

läs mer
Kökets kurser
Bli en mästare på såser - miljö2

Lär dig allt om såser i Kökets såskurs.
Läs mer & se trailer >

Ingredienser

portioner4 portioner

Rödvinssås

  • 3 dl rött vin
  • 2 schalottenlök, hackade
  • 1 lagerblad
  • 1 kvist timjan
  • peppar
  • 3 dl kalvfond (hemgjord eller utspädd)
  • salt
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk smör

Gör så här

  1. Rödvinssås
    Häll upp rödvin och tillsätt schalottenlök, lagerblad, timjan och peppar.
  2. Rödvinssåsen får reducera tills den börjar tjockna, då tillsätter du hemgjord kalvfond och låter såsen koka ihop ytterligare. (Obs! koncentrerad fond på flaska kan användas om du späder den enligt anvisningarna på förpackningen till 3 dl buljong.)
  3. Smaka av! Om syran i din rödvinssås behöver höjas så tillsätt en liten skvätt vinäger. När rödvinssåsen fått rätt smak och tjocklek monterar du ihop den med några klickar smör, och silar av den.
  4. Servera rödvinssås till en god bit kött och hasselbackspotatis. Gott!
TIPS!
Hemgjord fiskbuljong - se & gör

Se & gör

Få till ett perfekt potatismos, lär dig filea fisk och slå en perfekt sås. Här hittar du våra se & gör-klipp >>