Halstrad laxsashimi med risnudelsallad

POPULÄRT
Halstrad laxsashimi
Foto: tv4
Amir Kheirmand DMJennie Walldén KM
Amir Kheirmand DMJennie Walldén KM

Halstrad laxsashimi med risnudelsallad

28 ingredienser

45 min

Halstrad lax marinerad i vitt vin, soja och päron serveras med risnudelsallad och marinerade grönsaker.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxrygg, utskuren som en fyrkant
  • 0,5 rättika
  • 1 gurka
  • 1 förp breda risnudlar
  • 4 salladslökar
  • 2 msk sesamfrön

Marinad till lax

  • 0,5 dl japansk soja
  • 2 msk vitt vin
  • 2 msk strösocker
  • 1 päron, rivet
  • 2 klyftor vitlök, krossade
  • 2 tsk sesamolja

Dressing till risnudelsallad

  • 2 msk ingefära, riven
  • 2 msk neutral olja
  • 1 msk risvinäger
  • 2 krm strösocker
  • 4 salladslökar, tunt skivade

Marinad till gurka

  • 1 limefrukt, zest och saft
  • 2 tsk fisksås
  • 1 tsk koriander, finhackad
  • 2 krm strösocker
  • ev salt

Marinad till rättika

  • 2 tsk salt
  • 2 tsk strösocker
  • 1 msk risvinäger

Friterad grönkål

  • 2 grönkål, blad
  • 2 dl neutral olja (t ex raps)
  • salt

Gör så här

  1. Blanda ihop alla marinader i olika skålar.
  2. Marinera laxen i minst 30 minuter, helst 1 timme. Vänd runt då och då.
  3. Rosta sesamfröna i en torr panna på medelvärme tills de blir gyllenbruna.
  4. Koka nudlar i vatten tills de precis blir mjuka. Sila och skölj i kallt vatten. Pressa ur all vätska och lägg i en skål.
  5. Finhacka vårlök och chili och lägg i skålen. Häll över rätt marinad och rör om.
  6. Skala gurkan, dela på längden och skrapa ut det vattniga i mitten med en sked.
  7. Skär i centimeterstora halvmånar och marinera i rätt marinad.
  8. Skala rättika och hyvla så tunt med en mandolin eller potatisskalare och marinera i rätt marinad.
  9. Värm oljan till 180 grader.
  10. Dela bladen i mitten och skär bort stjälken i mitten. Dela i bitar á 5x5 cm och torka av väl med hushållspapper. Fritera i oljan till frasigt, men inte bränt. Ca 30 sekunder. Se upp för oljan stänker mycket, ha gärna ett lock till hands som stänkskydd.
  11. Lägg grönkålen att rinna av på hushållspapper och salta lätt.
  12. Hetta upp pannan så det ryker ordentligt. Stek laxen 20-30 sekunder på varje sida.
  13. Ta upp laxen och skiva i 0,5 cm tjocka skivor.
  14. Rulla en nudelboll runt en gaffel och lägg upp på varje tallrik.
  15. Lägg på laxen, rättikan, gurkan. Servera med sista marinaden.