Carpaccio på lamm
Carpaccio på lamm
22 ingredienser
Carpaccio på lamm med parmesan, skogschampinjonsallad och smaksatt majonnäs. En god förrätt som smälter i munnen. Majonnäsen blir som pricken över i eftersom den är smaksatt med smöret som lammet stekts i. /Louise
Dryckestips
Servera med ett fylligt rödvin!
Man kan byta ut lammytterfilén till oxfilé om man så önskar. För att skära lövtunna skivor av köttet kan man frysa det i ca 1 timme innan det ska skäras. Det går mycket enklare och resultatet blir perfekt.
I Louises vinnarmeny ingår även
Ingredienser
- 300 g lammytterfilé
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 2 kvistar färsk rosmarin, hackad
- 1 msk olja, till stekning
- 4 msk smör till stekning (ska användas som smaksättning i majonnäsen)
- salt (efter smak)
- svartpeppar, nymald, (efter smak)
- 3 dl blandade salladsblad (t ex rucola, babyspenat och maché)
- 1 rödlök, skivad
- 1 dl skogschampinjoner, skivade
- 0,5 citron, saft och rivet skal
- 1 msk olivolja
- salt (efter smak)
- svartpeppar, nymald, (efter smak)
- 1 dl parmesanost, riven i flagor
- 1 äggula
- 0,5 tsk dijonsenap
- 0,5 citron, saften
- 1 dl matolja
- 2 msk smör från stekningen av lammytterfilén
- salt (efter smak)
- svartpeppar, nymald, (efter smak)
Gör så här
Carpaccio
- Gnid in lammytterfilén med rosmarin, vitlök, salt och peppar.
- Hetta upp en stekpanna med matolja och hälften av smöret.
- Stek lammytterfiléerna snabbt på alla sidor.
- Ta upp dem och lägg på ett fat med plastfolie och låt svalna.
- Smält resterande smör i pannan och sila av i en skål.
- Rulla in filéerna tight med plastfilm, så runda som möjligt, och låt de vila i kylen.
Majonnäs
- Blanda äggulor, senap och citronsaft.
- Tillsätt matoljan droppvis under konstant vispning. När det börjar binda till en majonnäs smaka upp den med smöret som lammet stekts i.
Sallad
- Smörstek champinjonskivorna med salt och peppar tills de får fin färg.
Vid servering
- Skär köttet i lövtunna skivor och lägg upp på tallrikar.
- Slunga ingredienserna till salladen och lägg en näve i mitten av carpaccion.
- Klicka majonnäs vid sidan av carpaccion och garnera med lite parmesanflagor.