Lax i ugn med quinoasallad och limeyoghurt

24 röster
4
4
4 portioner

Du behöver

  • 2 dl quinoa
  • 1 förp bladspenat
  • 1 purjolök
  • 3 morötter
  • 1 ask sockerärtor
  • 8 soltorkade tomater, strimlade
  • 1 röd, gul eller orange paprika
  • 50 g valnötter, grovhackad

vinägrett

  • 5 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 3 msk frysta provencalska örter (finns i frysdisken)
  • salt
  • peppar
  • 4 laxfiléer

Limeyoghurt

  • 3 dl matyoghurt
  • 1 limefrukt, saften och skalet
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Quinoa och vinägrett: Skölj quinoan väl i varmt vatten. Koka grynen i dubbla mängden vatten cirka 10 minuter.
  2. Blanda ingredienserna till vinägretten direkt i salladsskålen.
  3. Skär grönsakerna i olika former, förslagsvis purjolöken i ringar, morötterna i slantar och paprikan i strimlor och lägg ned dem i salladsskålen.
  4. Vänd ned bladspenaten och Quinoan. Smaka av!
  5. Lax: Pensla den tinade laxen med lite olja och krydda med salt och peppar.
  6. Häll upp sesamfrön på en tallrik och vänd fileerna i fröna.
  7. Ugnsbaka laxen på 175° i 12-15 min.
  8. Limeyoghurt: Blanda yoghurten med saften och skalet av 1 lime.
  9. Smaka av med salt och lite svartpeppar.
12 november 2008