Surf n' turf med potatispuré och thaisås

Surf n' turf med potatispuré och thaisås
Foto: TV4
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019
Wichudaporn Chaiyasaeng SMK 2019

Surf n' turf med potatispuré och thaisås

22 ingredienser

45 m

Surf n' turf på Wichudaporns vis med biff, hummer, het thaisås och len potatispuré.

Ingredienser

portioner

potatis

  • 500 g potatis
  • 50 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt
  • peppar

Thaisås

  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 msk fisksås
  • 1 chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka koriander
  • 1 limefrukt

Biff och hummer

  • ca 500 g ryggbiff
  • 4 humrar, lättkokta
  • 1 kvist timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 50 g smör
  • 2 msk olivolja

sallad

  • 150 g rädisa
  • 150 g rättika
  • 1 lollo bionda (krusig sallad)

Gör så här

Potatispuré

  1. Koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och låt ånga av någon minuter. Mixa potatisen till en slät puré och smaka av med grädde, smör, och salt och peppar.

Thaisås

  1. Koka upp vitvinsvinäger, socker, salt tills sockret smält, ungefär 6 minuter. Låt det kallna. Blanda finhackad chili, finhackad vitlök och finhackad koriander och tillsätt vinägerlagen. Smaka av med lime och salt.

Biff och hummer

  1. Salta och peppra köttet och stek köttet i en stekpanna med olivolja tills den fått fin färg. Lägg i smör, krossad vitlök och timjan. Stek till en innertemperatur på 50 grader. Låt köttet vila.
  2. Stek hummer i stekpannan tillsammans med olivolja medan köttet vilar. Salta och peppra och tillsätt smör. Stek 3 minuter på vardera sida.

Sallad

  1. Riv rädisor och rättika på rivjärn och skär salladen i mindre bitar. Blanda ihop.