Stompastrut med potatis- och matjesröra

POPULÄRT
Stompastrut med potatis- och matjesröra
Foto: TV4/Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Stompastrut med potatis- och matjesröra

16 ingredienser

1 h

Svenska smaker i en strut - nygräddat stekpannebröd fyllt med en härlig röra på matjessill, potatis och ägg. 

Tips! Förvara de bröd som blir över i plastpåse, då håller de sig mjuka och saftiga.

Ingredienser

portioner

Stompabröd

  • 5 dl filmjölk
  • 1,5 dl ljus sirap
  • 2 tsk fänkål
  • 13 dl rågsikt
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • rågsikt, till utbakningen

Fyllning

  • 4 potatisar
  • 4 ägg
  • 4 knipplökar
  • 2 msk olivolja, till stekning
  • 2 förp matjessill (à 200 g)
  • 2 krukor dill
  • 4 msk crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gör så här

Stompabröd

  1. Mortla eller krossa fänkålen i en kryddkvarn.
  2. Blanda sirapen med filmjölken.
  3. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt vätskan. Blanda och knåda till en smidig deg, använd med fördel en hushållsassistent, men det går bra att göra detta med rena händer i en bunke.
  4. Dela degen i 10-20 bitar, beroende på hur stora bröd man önskar att baka. Kavla ut dem till runda kakor och nagga med en kruskavel eller gaffel.
  5. Stek kakorna på medelvärme några minuter på varje sida i en torr stekpanna eller på en stekhäll. Låt svalna på ett galler.

Potatis- och matjesröra

  1. Koka och kyl ner potatis och ägg.
  2. Häll av (spara någon matsked av spadet) och skär matjessillen i bitar.
  3. Skär potatisen i små tärningar. Strimla löken, lägga undan lite till garnering.
  4. Börja med att steka potatisen och löken i olivolja så att de får lite färg.
  5. Skala och bryt ner äggen grovt direkt i pannan. Tillsätt matjessillen och lite spad.
  6. Hacka dillen grovt.
  7. Ta pannan från värmen och rör ner dillen.
  8. Tillsätt crème fraiche och blanda runt.
  9. Vik en strut av stompabrödet och fyll med röran. Garnera med dill och fina strimlor av lök.