Stekt svartbröd med laxröra

Stekt svartbröd med laxröra
Foto: TV4

Stekt svartbröd med laxröra

Av: Katarina - Åland

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

30 m

Åländskt svartbröd stekt i vitlök med röra på kallrökt lax smakar fräscht av skärgård.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 200 g kallrökt lax
  • 1 msk citron, saft
  • 2 dl crème fraîche
  • 0,5 rödlök
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 msk röd rom
  • 0,5 tsk salt
  • 1 förp svartbröd (alt hembakat)
  • smör, till stekning
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Ta en liten stekpanna, tillsätt smör och pressa en vitlöksklyfta in i pannan.
  2. Låt pannan värmas, under tiden skär du svartbröden i lagom tjocka skivor, så att de inte brister under stekningen.
  3. Stek skivorna i vitlökssmöret. Brödet bör stekas i ca 5 minuter på medelvärme så att det drar i sig smaken av vitlök och smör.
  4. När brödet är färdigt sätter du den på tallrik och tillägger laxröra på brödet.
  5. Skala rödlöken, skär sedan både laxen och rödlöken i små bitar.
  6. Lägg laxen och rödlöken i en skål, tillsätt kryddorna och citronsaften. Till sist lägger du till crème fraîchen och blandar mycket lätt.
  7. Sätt i kylen och stå ca 15 minuter för att dra åt sig smakerna.
  8. Servera med en valfri, lätt sallad.