Stekt inlagd strömming à la Asplund

Fredrik Eriksson ny

Stekt inlagd strömming à la Asplund

17 ingredienser

Den här rätten föddes på restaurang Asplund i Solna. Vi ville få in lite asiatiska smaker i en svensk klassiker och smaksatte strömmingen med chili, citrongräs, lime och koriander. Servera gärna på ett smörrebröd med kimchi, tunt hyvlad rättika, morot och shisokrasse.

Ingredienser

portioner

Strömming

  • 300 g strömming
  • 2 msk wasabipulver (eller wasabipasta)
  • 1 dl smetana
  • 1 citron, skal och saft

Panering

  • pankoströbröd
  • salt
  • svartpeppar
  • olja, till stekning

Lag

  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten
  • 1 röd chilifrukt
  • 5 limeblad
  • 2 citrongräs
  • 1 rödlök, i skivor
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 limefrukt, i skivor

Gör så här

  1. Marinera strömmingen i wasabi, smetana och citron i 2 timmar .
  2. Panera strömmingen i pankoströbrödet och stek sedan i olja tills att den får en fin färg. Salta och peppra strömmingen under stekningen.
  3. Koka upp en lag på socker, ättika, vatten, chili, limeblad, citrongräs, koriander, lök och lime. Låt lagen svalna lite.
  4. Lägg ner strömmingen i lagen så att den täcks och täta med ett plastfilmslock på ytan.
  5. Servera gärna på ett smörrebröd med kimchi, tunt hyvlad rättika, morot samt shisokrasse .