Stekt hälleflundra med örtsås och färskpotatis

Foto: Tv4
Stekt hälleflundra med örtsås och färskpotatis
15 ingredienser
1 h
Stekt hälleflundra med örtsås och färskpotatis är en fräsch och festlig rätt som passar fint till helgens middag.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Stekt hälleflundra
- smör, till stekning
- 800 g hälleflundra, med skinn
Örtsås
- 3 dl fiskfond
- 3 dl grädde
- 1 dl vitt vin
- 1 rödlök
- 1 knippe gräslök
- 1 knippe dill
- 1 citron
Färskpotatis och sommarprimörer
- 1 kg färskpotatis
- salt
- 2-3 stjälkar dill
- sommarprimörer (t.ex. minimorötter, sockerärtor, sparris)
- smör
- dill, hackad
Gör så här
Stekt hälleflundra
- Bryn smör i en stekpanna och lägg i hälleflundra med skinnsidan neråt. Sätt i en stektermometer och sätt in pannan i ugnen i 120 grader och stek till en innertemperatur på 50 grader, cirka 20 minuter.
Örtsås
- Koka upp fiskfonden med grädden och vinet och låt reducera ner till önskad smak. Finhacka rödlök, gräslök och dill. Koka upp såsen. Tillsätt de hackade örterna och citron.
Färskpotatis och sommarprimörer
- Borsta potatisen och lägg i kastrull med salt och dillstjälkar.
- Skala och ansa primörerna samt blanchera och kyl ner i isvatten. Värm primörerna i lite smör och lite av potatisvattnet och ge även den nykokta potatisen en klick smör och lite hackad dill.
Servering
- Lägg upp fisken och primörerna på tallrikar och häll på såsen. Garnera med en dillvippa. Servera potatisen i en karott på sidan.