Stekt hälleflundra med örtsås och färskpotatis

4 röster
1 h
4

Stekt hälleflundra med örtsås och färskpotatis är en fräsch och festlig rätt som passar fint till helgens middag.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
1 h
4
4 portioner

Du behöver

Stekt hälleflundra

  • smör, till stekning
  • 800 g hälleflundra, med skinn

Örtsås

  • 3 dl fiskfond
  • 3 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 1 rödlök
  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe dill
  • 1 citron

Färskpotatis och sommarprimörer

  • 1 kg färskpotatis
  • salt
  • 2-3 stjälk dill
  • sommarprimörer (t.ex. minimorötter, sockerärtor, sparris)
  • smör
  • dill, hackad
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Stekt hälleflundra
    Bryn smör i en stekpanna och lägg i hälleflundra med skinnsidan neråt. Sätt i en stektermometer och sätt in pannan i ugnen i 120 grader och stek till en innertemperatur på 50 grader, cirka 20 minuter.
  2. Örtsås
    Koka upp fiskfonden med grädden och vinet och låt reducera ner till önskad smak. Finhacka rödlök, gräslök och dill. Koka upp såsen. Tillsätt de hackade örterna och citron.
  3. Färskpotatis och sommarprimörer
    Borsta potatisen och lägg i kastrull med salt och dillstjälkar.
  4. Skala och ansa primörerna samt blanchera och kyl ner i isvatten. Värm primörerna i lite smör och lite av potatisvattnet och ge även den nykokta potatisen en klick smör och lite hackad dill.
  5. Servering
    Lägg upp fisken och primörerna på tallrikar och häll på såsen. Garnera med en dillvippa. Servera potatisen i en karott på sidan.

Laddar fler recept...