Stefans julsillar
Stefans julsillar
22 ingredienser
Två givna sillar att duka fram på årets julbord - en krämig med curry och äpple och en klar med spännande smaker från apelsin, stjärnanis och, för den som vill, campari. Båda görs på 5-minuterssill och går därför riktigt lätt att göra och kan serveras direkt.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Curry- och äppelsill
- 1 förp 5-minuterssill
- 1 ½ dl currymajonnäs (se nedan)
- 1 msk crème fraîche
- 1 svenskt äpple, tärnat med skal och allt
- salt
Currymajonnäs
- 0,5 svenskt äpple, skalat, urkärnat och skuret i småbitar
- 1 msk curry
- 1 msk rapsolja, till stekning
- 2 dl rapsolja
- 1 äggula
- 1 msk dijonsenap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 citron, finrivet skal och ev pressad juice
- salt
Apelsin- och stjärnanissill
- 1 förp 5-minuterssill
- 4 stjärnanis
- 2 apelsiner, grova skivor skal
- 1 bananschalottenlök, delad och finskivad
- 3 msk campari
- 1 lagerblad
Lag
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
- 0,5 dl ättiksprit 12 %, 12 %
Gör så här
Curry- och äppelsill
- Fräs äpple och curry i 1 msk olja tills äpplet är helt mjukt och allt är som en massa. Gaffla slätt och låt kallna.
- Vispa ihop äggulor, senap, currymassa och vinäger i en bunke. Tillsätt resten av oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Tillsätt citronskalet. Smaka av och se om det behövs citronjuice för extra syra.
- Blanda majonnäsen med crème fraiche, smaka av med salt.
- Låt sillen rinna av och skär i bitar.
- Blanda sill, tärnad äpple och currymajonnäs. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.
Apelsin- och stjärnanissill
- Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Låt kallna helt.
- Låt sillen rinna av och skär i bitar. Varva sill, stjärnanis, apelsinskal och lök i en väl rengjord glasburk. Häll på lag och campari. Låt stå i kyl minst 3 dygn.