Stefans julsillar

koket.se
Stefans julsillar
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Stefans julsillar

22 ingredienser

Två givna sillar att duka fram på årets julbord - en krämig med curry och äpple och en klar med spännande smaker från apelsin, stjärnanis och, för den som vill, campari. Båda görs på 5-minuterssill och går därför riktigt lätt att göra och kan serveras direkt.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

portioner buffé

Curry- och äppelsill

  • 1 förp 5-minuterssill
  • 1 ½ dl currymajonnäs (se nedan)
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 svenskt äpple, tärnat med skal och allt
  • salt

Currymajonnäs

  • 0,5 svenskt äpple, skalat, urkärnat och skuret i småbitar
  • 1 msk curry
  • 1 msk rapsolja, till stekning
  • 2 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 1 citron, finrivet skal och ev pressad juice
  • salt

Apelsin- och stjärnanissill

  • 1 förp 5-minuterssill
  • 4 stjärnanis
  • 2 apelsiner, grova skivor skal
  • 1 bananschalottenlök, delad och finskivad
  • 3 msk campari
  • 1 lagerblad

Lag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %, 12 %

Gör så här

Curry- och äppelsill

  1. Fräs äpple och curry i 1 msk olja tills äpplet är helt mjukt och allt är som en massa. Gaffla slätt och låt kallna.
  2. Vispa ihop äggulor, senap, currymassa och vinäger i en bunke. Tillsätt resten av oljan i en tunn stråle under ständig vispning. Tillsätt citronskalet. Smaka av och se om det behövs citronjuice för extra syra.
  3. Blanda majonnäsen med crème fraiche, smaka av med salt.
  4. Låt sillen rinna av och skär i bitar.
  5. Blanda sill, tärnad äpple och currymajonnäs. Lägg i en väl rengjord glasburk och förvara i kylen fram till servering.

Apelsin- och stjärnanissill

  1. Koka upp vatten, socker och ättika i en kastrull. Låt kallna helt.
  2. Låt sillen rinna av och skär i bitar. Varva sill, stjärnanis, apelsinskal och lök i en väl rengjord glasburk. Häll på lag och campari. Låt stå i kyl minst 3 dygn.