Stefans ängamat

NYHET
koket.se
Stefans ängamat
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Stefans ängamat

15 ingredienser

35 min

En len och redd soppa med milda smaker och klassiska grönsaker för ängamat som blomkål, morötter och ärtor. I Stefans soppa ingår också gulbeta och så smaksätter han den med lite muskot för extra god smak.

logo
stefan ekengren profilbild ny

Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser

portioner

Soppbas

  • ca 400 g blomkål, plockat
  • 0,5 gul lök, skivade
  • 0,5 klyfta vitlök, skivad
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 0,75 dl torrt vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • smör, till stekning
  • muskot
  • salt

Grönsaker till soppan

  • 3 knippmorötter (späda)
  • 3 gulbetor (små)
  • 2 dl gröna ärtor
  • ca 150 g blomkål
  • smör
  • ev dillvippa

Gör så här

Soppbas

  1. Plocka blomkålen i buketter. Skala och skiva lök och vitlök.
  2. Fräs blomkål, lök och vitlök i smör i en stor kastrull några minuter tills löken mjuknar.
  3. Häll på buljong och vin. Låt koka tills blomkålen är precis klar, ju längre tid den kokar desto mer smak förlorar den.
  4. Ta soppan från värmen och mixa den slät, med stavmixer eller i mixerkanna. Smaka av med salt och lite riven muskot.

Grönsaker till soppan

  1. Koka upp vatten och salt i en kastrull.
  2. Skala och skär morötter och gulbetor i mindre ätvänliga bitar. Plocka blomkålen och skär i mindre bitar.
  3. Förväll grönsakerna, häll av och vänd runt dem i lite smör.
  4. Fördela dem i djupa tallrikar. Häll soppan över grönsakerna och riv över lite muskot. Toppa ev med lite dill.