Steak aubergine med rostad potatis, snabb bearnaise och tomatsallad

Steak aubergine med rostad potatis, snabb bearnaise och tomatsallad
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Steak aubergine med rostad potatis, snabb bearnaise och tomatsallad

31 ingredienser

45 m

Det här är var nog det lyxigaste jag visste när jag var liten. Men då med lövbiff. Mina föräldrar äter det här än idag men jag fick nog. Jag bytte ut lövbiffen mot en frasig pankopanerad aubergine istället. Jag brukar aldrig vattna ur auberginen för det tar extra tid, men hinner du så går det utmärkt att göra det. Det går lika bra att panera zucchini! Såsen är min mammas recept. En snabb bea. Så sjukt god. Hinner du inte göra såsen, eller vill du helt enkelt inte, går det utmärkt med köpebea. /Siri

Ingredienser

portioner

Beareduktion

  • 2 schalottenlökar (små)
  • 4 msk smör
  • 2 msk torkad dragon
  • 1 msk rödvinsvinäger

Sås

  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja (varmpressad)
  • 2 tsk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • 1 persilja, hackad (liten näve)
  • citronsaft

Rostad potatis

  • 500 g potatis (gärna små)
  • 4 msk rapsolja
  • salt
  • peppar

Panerad aubergine

  • 1 aubergine
  • 1 dl pankoströbröd
  • 1 ägg
  • rapsolja
  • salt
  • peppar

Tomatsallad

  • 200 g gemsallad
  • 250 g körsbärstomater
  • 2 schalottenlökar
  • 1 dl rucolasallad
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 2 tsk dijonsenap
  • citronsaft
  • salt
  • peppar

Gör så här

Reduktion

  1. Hacka schalottenlök smått. Stek den mjuk i smöret i en liten kastrull. Tillsätt vinäger och torkad dragon. Ta från plattan och låt blandningen svalna.

Sås

  1. Vispa ihop äggulor och senap i en bunke som står stadigt. Droppa försiktigt i oljan, vispa hela tiden. Droppa och vispa tills du har en tjock, blank majonnäs.
  2. Blanda majonnäsen med den avsvalnade lökblandningen samt persiljan. Droppa i lite citron, salta och peppra. Klart!

Potatis

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela potatisen på mitten och koka den i ca 5 minuter. Häll av, lägg upp den på en plåt, fördela rapsoljan, saltet och kör i ugnen tills de är gyllene.

Sallad

  1. Hacka schalottenlöken smått och blanda med 2 msk rödvinsvinäger i en skål. Låt stå. Dela tomaterna i två delar. Bryt hjärtsallad och lägg i botten på ett fat. Fördela ruccola över. Vispa ihop 2 msk olivolja, 1 msk rödvinsvinäger och 2 tsk dijonsenap till en dressing. Salta och peppra.

Aubergine

  1. Skär av ändarna och skiva auberginen i 1 cm tjocka skivor.
  2. Vispa ägget i en skål. Peppra på panko som du har lagt på en tallrik och blanda.
  3. Sätt en stekpanna på medelvärme och smält lite smör och olja.
  4. Ta nu en aubergineskiva, doppa i ägget och sedan ned i panko. Tryck till panko lite. Stek sedan skivorna gyllenbruna i pannan i neutral olja. Var försiktig med värmen, ha inte för hög!

Servering

  1. Häll av vinägern från löken och fördela fint över tomatsalladen. Servera auberginen med den rostade potatisen, sallad och bea!