Spishalstrat ostron

koket.se
Spishalstrat ostron

Spishalstrat ostron

18 ingredienser

1 h

Spishalstrat ostron med gurka, ostronmajonnäs och dillolja är en festlig och välsmakande rätt perfekt till helgens härliga middag.

Ingredienser

portioner

Eldat ostron

  • 4 ostron

Ostronmajonnäs

  • 1 ostron
  • 1 ägg
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 dl rapsolja
  • salt

Gurka i kumbu

  • 2 dl vatten
  • salt
  • 10 g kombu
  • 2 gurkor (minigurkor)
  • 0,25 gurka

Gurkbuljong

  • ca. 200 g gurkrester
  • 2 msk mirin
  • 0,5 limefrukt
  • salt
  • 1 msk sherryvinäger

Dill och wasabiruccola

  • 10 kvistar dill
  • rapsolja
  • 4 kvistar wasabiruccola

Gör så här

  1. Eldat ostron
    Öppna ostronen och lägg dem i en kastrull med vätskan från skalet.
  2. Värm alltsammans försiktigt på medeltemperatur tills ostronen dragit ihop sig lite. Kyl sedan ner ostronen och vätskan.
  3. Precis inna servering eldar du ostronen med en gasbrännare på ena sidan så den får lite färg.
  4. Ostronmajonnäs
    Öppna ostronen och lägg dem i en mixerkanna.
  5. Tillsätt ägg och sherryvinäger.
  6. Mixa alltsammans och häll i rapsoljan stötvis tills en krämig konsistens uppstår.
  7. Smaka av med salt och eventuellt mer sherryvinäger.
  8. Gurka i kumbu
    Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i kumbualgen och låt svalna.
  9. Hyvla minigurkorna i tunna skivor.
  10. Använd ett kuljärn och forma bollar av innanmätet från den vanliga gurkan.
  11. Spara alla rester av gurkan till buljongen.
  12. Gurkbuljong
    Kör gurkresterna i en råsaftcentrifug och smaka upp gurkjuicen med mirin, limesaft, salt och sherryvinäger. Den skall vara lite syrlig och frisk i smaken. Balansera upp syran med mirin.
  13. Dill och wasabiruccola
    Plocka 12 dillvippor och lägg åt sidan till garnering.
  14. Mixa resten av dillen med rapsolja som är 65 grader varm. Blandningen ska bli grön och fin i färgen.
  15. Strimla ruccola tunt.
  16. Servering
    Servera de spishalstrat ostronnen med gurka, ostronmajonnäs och dillolja. Toppa med några fina dillvippor.