Spishalstrat ostron
Spishalstrat ostron
18 ingredienser
1 h
Spishalstrat ostron med gurka, ostronmajonnäs och dillolja är en festlig och välsmakande rätt perfekt till helgens härliga middag.
Se Birgit Malmcrona laga receptet

Ingredienser
Eldat ostron
- 4 ostron
Ostronmajonnäs
- 1 ostron
- 1 ägg
- 1 msk sherryvinäger
- 2 dl rapsolja
- salt
Gurka i kumbu
- 2 dl vatten
- salt
- 10 g kombu
- 2 gurkor (minigurkor)
- 0,25 gurka
Gurkbuljong
- ca. 200 g gurkrester
- 2 msk mirin
- 0,5 limefrukt
- salt
- 1 msk sherryvinäger
Dill och wasabiruccola
- 10 kvistar dill
- rapsolja
- 4 kvistar wasabiruccola
Gör så här
Eldat ostron
- Öppna ostronen och lägg dem i en kastrull med vätskan från skalet.
- Värm alltsammans försiktigt på medeltemperatur tills ostronen dragit ihop sig lite. Kyl sedan ner ostronen och vätskan.
- Precis inna servering eldar du ostronen med en gasbrännare på ena sidan så den får lite färg.
Ostronmajonnäs
- Öppna ostronen och lägg dem i en mixerkanna.
- Tillsätt ägg och sherryvinäger.
- Mixa alltsammans och häll i rapsoljan stötvis tills en krämig konsistens uppstår.
- Smaka av med salt och eventuellt mer sherryvinäger.
Gurka i kumbu
- Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i kumbualgen och låt svalna.
- Hyvla minigurkorna i tunna skivor.
- Använd ett kuljärn och forma bollar av innanmätet från den vanliga gurkan.
- Spara alla rester av gurkan till buljongen.
Gurkbuljong
- Kör gurkresterna i en råsaftcentrifug och smaka upp gurkjuicen med mirin, limesaft, salt och sherryvinäger. Den skall vara lite syrlig och frisk i smaken. Balansera upp syran med mirin.
Dill och wasabiruccola
- Plocka 12 dillvippor och lägg åt sidan till garnering.
- Mixa resten av dillen med rapsolja som är 65 grader varm. Blandningen ska bli grön och fin i färgen.
- Strimla ruccola tunt.
Servering
- Servera de spishalstrat ostronnen med gurka, ostronmajonnäs och dillolja. Toppa med några fina dillvippor.