Sparrisrisotto med räkor och citron

POPULÄRT
koket.se
Sparrisrisotto med räkor och citron
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sparrisrisotto med räkor och citron

17 ingredienser

45 min

En pigg risotto med grön sparris, räkor och citron som vid servering toppas med ett krisp på pankoströbröd. Sparrisens knoppar behålls hela medan resten av sparrisen kokas och mixas till en puré för att mot slutet av tillagningen vändas ner i risotton. Purén ger extra krämighet, fin färg och en tydlig smak av sparris.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 500 g grön sparris
  • 4 msk olivolja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 350 g carnaroliris (eller arborioris)
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 1,5 l buljong (höns- eller grönsaksbuljong)
  • 50 g smör, kallt
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Topping

  • 200 g handskalade räkor
  • 1 citron, finrivet skal + lite pressad saft
  • 1 knippe färsk dill

Pankokrisp

  • 1 dl pankoströbröd
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp buljongen i en kastrull och håll den varm.
  3. Skär av och släng den torra delen på sparrisen, ofta ca 3-4 cm av botten på stjälken.
  4. Skär bort toppdelen, själva knoppen på sparrisen, och lägg åt sidan till servering. Skär resterande sparris i munsstora bitar.
  5. Koka sparrisen i buljongen i 5 minuter. Lyft upp med hålslev och kör i mixer till en slät grön kräm. Ställ åt sidan.
  6. Stek lök och vitlök i olivoljan i en stor kastrull tills de mjuknar. Tillsätt riset och låt fräsa i några minuter utan att det tar färg.
  7. Häll på vinet och låt det koka in i riset. Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills all buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen. Det tar ca 18-20 minuter. Tillsätt resterande sparris (knopparna) när det återstår ca 8 minuter av koktiden och låt den bli tillagad med riset. Tillsätt den pureade sparrisen när 3 minuter återstår av koktiden. Rör konstant.
  8. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan, rör om så risotton blir ännu mer krämig.
  9. Blanda pankoströbrödet med olivoljan och riven vitlök. Sprid ut på bakplåtspapper på en plåt.
  10. Rosta i ugn till gyllene, ca 8 minuter.
  11. Lägg upp risotton på tallrikar och toppa med räkor, lite finrivet citronskal och droppa på citronsaft. Strö över pankokrispet och toppa med lite dill och servera genast!