Spaghetti alle Vongole från Rom

Christian Campogiani

Spaghetti alle Vongole från Rom

9 ingredienser

30 min

En god pasta med hjärtmusslor, körsbärstomater och vitt vin får vem som helst att vilja ha mer!

Ingredienser

portioner
  • 1 kg vongole, rensade från sand (hjärtmusslor)
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk Extra jungfruolivolja
  • ev chilipulver [1 nypa]
  • 250 g körsbärstomater, halverade
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 400 g spaghetti
  • färsk bladpersilja, hackad
  • salt (till pastavattnet)

Gör så här

  1. Rensa musslorna i saltat vatten i ca 1 timme så att de spottar ut eventuell sand.
  2. Fräs vitlök med chili i en stor panna med olivolja. Vitlöken ska mjukna med inte bli brun.
  3. Lägg i tomaterna och fräs dem snabbt tills de mjuknar något.
  4. Tillsätt vongole och vin. Täck med lock och låt musslorna öppna sig.
  5. Kasta musslorna som inte öppnar sig.
  6. Koka spaghettin nästan al dente.
  7. Lyft över pastan till pannan med musslorna en kort stund innan pastan är klar. Det gör att pasta släpper lite stärkelse i såsen och gör den krämig.
  8. Tillsätt lite pastavatten om det skulle behövas för att få mer sås.
  9. Strö över persilja och servera direkt.