Sous vide fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås med björnbär
Sous vide fläskfilé med potatisgratäng och rödvinssås med björnbär
25 ingredienser
2 h
Med en sous vide får fläskfilén garanterat saftigt resultat varje gång! I det här receptet serveras fläskfilén med krämig potatisgratäng och rödvinssås smaksatt med björnbärsmarmelad.
Ingredienser
Fläskfilé
- 500 g fläskfilé
- salt
- peppar
- smör, till stekning
- 1 klyfta vitlök
- 2 kvistar färsk timjan
Potatisgratäng med parmesan
- 800 g potatis
- 1 gul lök
- 1 tsk salt
- 1 tsk peppar
- 1 klyfta vitlök
- 2,5 dl grädde
- 1-2 dl parmesanost, riven
Rödvinssås med björnbär
- 1 gul lök
- 1 klyfta vitlök
- 25 g smör
- 3 dl rött vin
- 2 msk balsamvinäger
- 3 msk koncentrerad kalvfond
- 3 kvistar färsk timjan
- 1 dl björnbärsmarmelad
- salt
- peppar
Till servering
- 100 g björnbär
- 0,25 kruka färsk timjan
Gör så här
Fläskfilé
- Skär bort eventuella hinnor på fläskfilén.
- Har du ingen vakuumförpackare går det bra att lägga fläskfilén i en vanlig plastpåse som tål höga temperaturer (läs på förpackningen). Sänk ner plastpåsen i ett vattenbad så all luft pressas ut och förslut med en påsklämma. Se till att det inte kommer in något vatten.
- Tillaga fläskfilén med en sous vide cirkulator i en stor kastrull i 2 h. 65 grader för medium eller 70 grader för well done.
Potatisgratäng med parmesan
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatis och lök. Pressa vitlöken. Varva potatis, lök, vitlök, parmesan, salt och peppar i en ugnsform. Häll på mjölk eller grädde. Sätt in formen i ca 50 minuter eller tills potatisen är mjuk. Täck med folie om gratängen börjar bli bränd.
Rödvinssås med björnbärsmarmelad
- Skala och finhacka löken och vitlök. Fräs löken i smöret så den mjuknar utan att brynas. Slå över vin, balsamvinäger, fond och en knippe timjan. Låt reducera tills hälften återstår. Sila såsen och häll tillbaka ner i kastrullen. Tillsätt marmeladen och koka upp på nytt. Red eventuellt såsen med maizena om du önskar en annan konsistens. Smaka av med salt.
Vid servering
- Ta ur fläskfilén ut plastpåsen. Hetta upp en stekpanna med smör. Krossa vitlöksklyftan.
- Fräs fläskfilén tillsammans med vitlöksklyftan och timjan. Ös med smöret och stek runt om tills köttet fått en fin stekyta.
- Skiva upp köttet och servera med potatisgratängen, rödvinssåsen, några färska björnbär och lite timjan.