Sotad röding med picklad gurka, friterad mandelpotatis och löjrom

Sotad röding med picklad gurka, friterad mandelpotatis och löjrom
Foto: TV4
David Enmark KK
David Enmark KK

Sotad röding med picklad gurka, friterad mandelpotatis och löjrom

Av: David Enmark

Från: Kockarnas kamp

13 ingredienser

I denna förrätt bjuds det på finstämda norrländska smaker med röding, löjrom, mandelpotatis och en kräm på västerbottensost.

Ingredienser

portioner
  • 4 rödingfiléer
  • salt
  • peppar

Picklad gurka

  • 1 gurka
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 1 dl vatten
  • 200 g dill, finskuren

Västerbottenskräm

  • 2 dl crème fraîche
  • 75 g Västerbottensost, finriven

Friterad mandelpotatis

  • 4 mandelpotatisar
  • olja, till fritering

Till servering

  • 100 g Kalix löjrom

Gör så här

Picklad gurka

  1. Skär gurkan i små tärningar. Koka upp socker, ättika och vatten. Blanda med gurkan och låt stå ca 1 timme. Blanda med dillen vid servering.

Västerbottenskräm

  1. Rör ihop crème fraiche med finriven västerbottensost. Smaka av med salt och peppar.

Mandelpotatis

  1. Skala och strimla potatisen tunt. Värm oljan till ca 160 grader. Fritera potatisen i oljan. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper. Salta.

Sotad röding

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Putsa rödingfiléerna. Lägg med skinnet ner i en glödhet panna, ca 15 sekunder.
  3. Ta upp och dra av skinnen. Salta och lägg på en smord plåt. Tillaga i ugnen till innertemperaturen är 38 grader.

Servering

  1. Servera rödingen med friterad mandelpotatis och västerbottenskräm. Garnera med picklad gurka och löjrom.