Sotad makrill med sala verde

koket.se
Sotad makrill med sala verde
Foto: Tv4
Frida Ronge
Frida Ronge

Sotad makrill med sala verde

21 ingredienser

30 m

Sotad makrill med sala verde, silverlök, mangold och färskpotatis är en riktigt härlig rätt att njuta av i vårsolen.

Ingredienser

portioner

Salsa verde

  • 2 gröna tomater
  • 0,5 kruka sallad
  • 1 kruka gräslök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk kapris
  • 4 sardeller
  • ca 0,5 dl olivolja (eller oljan från sardellerna)
  • 0,5 jalapeño, färsk (grön)
  • 1 msk inlagd jalapeño
  • limesaft

Sotad makrill

  • 4-6 makrillfiléer
  • salt

Silverlök, stekt mangold, kokt potatis

  • 1 kg färskpotatis
  • 2 lökar
  • 1 knippe mangold
  • 1 msk olja
  • 50 g smör
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • limesaft

Gör så här

  1. Salsa verde
    Dela tomaterna på hälften.
  2. Bränn av tomaterna med en brännare så skalet blir kolsvart.
  3. Blanda alla ingredienser i en matberedare och smaksätt med limesaft och eventuellt salt.
  4. Sotad makrill
    Dela makrillen i mitten så att du kan skära bort benen, separera bukdelen och ryggdelen.
  5. Torrsalta fiskens köttsidor. Låt fisken stå i rumstemperatur några minuter så att saltet går in i fiskköttet så det rimmas lätt.
  6. Lägg filéerna med köttsidan mot plåten och bränn av dem med en brännare så att skinnets bränns, bränn av det i 2 omgångar så att köttet blir tillagat ”rare”
  7. Silverlök, stekt mangold, kokt potatis
    Koka potatisen i saltat vatten.
  8. Skala löken och koka den mjuk i vatten på låg värme.
  9. Ta upp löken, låt den rinna av, dela den på mitten och lägg den någon minut på hushållspapper. Stek skärsidan i smör, salta och dela den i mindre bitar.
  10. Dela mangoldstammen om den är tjock.
  11. Värm upp en panna så den är stekhet. Ringla på matolja och stek mangolden snabbt så den blir mjuk.
  12. Lägg i smöret och lite finhackad vitlök, vänd om några gånger. Avsluta med salt och limesaft.