Sotad makrill med sala verde
Sotad makrill med sala verde
21 ingredienser
30 m
Sotad makrill med sala verde, silverlök, mangold och färskpotatis är en riktigt härlig rätt att njuta av i vårsolen.
Se Frida Ronge laga receptet

Ingredienser
Salsa verde
- 2 gröna tomater
- 0,5 kruka sallad
- 1 kruka gräslök
- 1 kruka färsk koriander
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk kapris
- 4 sardeller
- ca 0,5 dl olivolja (eller oljan från sardellerna)
- 0,5 jalapeño, färsk (grön)
- 1 msk inlagd jalapeño
- limesaft
Sotad makrill
- 4-6 makrillfiléer
- salt
Silverlök, stekt mangold, kokt potatis
- 1 kg färskpotatis
- 2 lökar
- 1 knippe mangold
- 1 msk olja
- 50 g smör
- 2 klyftor vitlök
- salt
- limesaft
Gör så här
Salsa verde
- Dela tomaterna på hälften.
- Bränn av tomaterna med en brännare så skalet blir kolsvart.
- Blanda alla ingredienser i en matberedare och smaksätt med limesaft och eventuellt salt.
Sotad makrill
- Dela makrillen i mitten så att du kan skära bort benen, separera bukdelen och ryggdelen.
- Torrsalta fiskens köttsidor. Låt fisken stå i rumstemperatur några minuter så att saltet går in i fiskköttet så det rimmas lätt.
- Lägg filéerna med köttsidan mot plåten och bränn av dem med en brännare så att skinnets bränns, bränn av det i 2 omgångar så att köttet blir tillagat ”rare”
Silverlök, stekt mangold, kokt potatis
- Koka potatisen i saltat vatten.
- Skala löken och koka den mjuk i vatten på låg värme.
- Ta upp löken, låt den rinna av, dela den på mitten och lägg den någon minut på hushållspapper. Stek skärsidan i smör, salta och dela den i mindre bitar.
- Dela mangoldstammen om den är tjock.
- Värm upp en panna så den är stekhet. Ringla på matolja och stek mangolden snabbt så den blir mjuk.
- Lägg i smöret och lite finhackad vitlök, vänd om några gånger. Avsluta med salt och limesaft.