Sommar på en tallrik! Den här laxen serverad med en underbart god potatissallad med gulbetor och senapsfrön i samt en sötstark pepparrotskräm till får du bara inte missa. Det kommer bli en ny favorit!
Blanda ihop salt och socker och gnid in laxen med blandningen. Låt laxen stå i kylen i ca en timme och tvätta sedan av blandningen med kallt vatten.
Sätt ugnen på 100 grader.
Halstra biten i en riktigt het gjutjärnspanna utan fett så att du får en lätt ”sotad” yta på laxen. Baka klart laxen i ugnen 5-10 minuter.
Potatissallad
Koka upp 5 dl vatten och koka senapsfröna i 3 minuter. Spola dem därefter i kallt vatten. Blanda ihop socker med två matskedar vinäger och lägg senapsfröna i detta. Låt stå ca 30 minuter.
Hetta upp en stekpanna och rosta dillfröna. Låt svalna och mortla dem sedan med korianderfrön. Blanda ihop med senapsfröna och smaksätt med lite mer vinäger, salt och peppar till en ganska skarp vinägrett.
Skär färskpotatis, gulbeta, gurka och salladslök i mindre bitar. Lägg dem i en bunke.
Blanda ner den hackade dillen och vinägretten. Smaka av med salt och peppar.
Pepparrotskräm
Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Servering
Bryt loss färdiga bitar av laxen och servera med potatissallad och pepparrotskräm.