Sotad lax med potatissallad och pepparrotskräm
Sotad lax med potatissallad och pepparrotskräm
21 ingredienser
45 min + 1 timme i kylen
Sommar på en tallrik! Den här laxen serverad med en underbart god potatissallad med gulbetor och senapsfrön i samt en sötstark pepparrotskräm till får du bara inte missa. Det kommer bli en ny favorit!
Se Tareq Taylor laga receptet

Ingredienser
Lax
- 600 g laxfilé
- 2 msk strösocker
- 1 msk salt
Potatissallad
- 2 msk gula senapsfrön
- 2 msk strösocker
- 4 msk vinäger
- 1 tsk dillfrö
- 1 tsk korianderfrö
- 400 g färskpotatis, kokt
- 400 g gulbeta, kokt och skalad
- 400 g gurka
- 3 salladslökar
- 1 dl färsk dill, hackad
- 3 msk olivolja
- salt
- peppar
Pepparrotskräm
- 2 dl turkisk yoghurt
- 0,5 dl färsk pepparrot, mycket finriven
- 0,5 citron, saften
- 1 msk dijonsenap
- 1 tsk honung
Gör så här
Halstrad lax
- Blanda ihop salt och socker och gnid in laxen med blandningen. Låt laxen stå i kylen i ca en timme och tvätta sedan av blandningen med kallt vatten.
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Halstra biten i en riktigt het gjutjärnspanna utan fett så att du får en lätt ”sotad” yta på laxen. Baka klart laxen i ugnen 5-10 minuter.
Potatissallad
- Koka upp 5 dl vatten och koka senapsfröna i 3 minuter. Spola dem därefter i kallt vatten. Blanda ihop socker med två matskedar vinäger och lägg senapsfröna i detta. Låt stå ca 30 minuter.
- Hetta upp en stekpanna och rosta dillfröna. Låt svalna och mortla dem sedan med korianderfrön. Blanda ihop med senapsfröna och smaksätt med lite mer vinäger, salt och peppar till en ganska skarp vinägrett.
- Skär färskpotatis, gulbeta, gurka och salladslök i mindre bitar. Lägg dem i en bunke.
- Blanda ner den hackade dillen och vinägretten. Smaka av med salt och peppar.
Pepparrotskräm
- Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.
Servering
- Bryt loss färdiga bitar av laxen och servera med potatissallad och pepparrotskräm.