Sotad lax med potatissallad och pepparrotskräm

POPULÄRT
koket.se
Sotad lax med potatissallad och pepparrotskräm
Foto: TV4
Tareq Taylor profil ny
Tareq Taylor profil ny

Sotad lax med potatissallad och pepparrotskräm

21 ingredienser

45 min + 1 timme i kylen

Sommar på en tallrik! Den här laxen serverad med en underbart god potatissallad med gulbetor och senapsfrön i samt en sötstark pepparrotskräm till får du bara inte missa. Det kommer bli en ny favorit!

Se Tareq Taylor laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Lax

  • 600 g laxfilé
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk salt

Potatissallad

  • 2 msk gula senapsfrön
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk vinäger
  • 1 tsk dillfrö
  • 1 tsk korianderfrö
  • 400 g färskpotatis, kokt
  • 400 g gulbeta, kokt och skalad
  • 400 g gurka
  • 3 salladslökar
  • 1 dl färsk dill, hackad
  • 3 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Pepparrotskräm

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 dl färsk pepparrot, mycket finriven
  • 0,5 citron, saften
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung

Gör så här

Halstrad lax

  1. Blanda ihop salt och socker och gnid in laxen med blandningen. Låt laxen stå i kylen i ca en timme och tvätta sedan av blandningen med kallt vatten.
  2. Sätt ugnen på 100 grader.
  3. Halstra biten i en riktigt het gjutjärnspanna utan fett så att du får en lätt ”sotad” yta på laxen. Baka klart laxen i ugnen 5-10 minuter.

Potatissallad

  1. Koka upp 5 dl vatten och koka senapsfröna i 3 minuter. Spola dem därefter i kallt vatten. Blanda ihop socker med två matskedar vinäger och lägg senapsfröna i detta. Låt stå ca 30 minuter.
  2. Hetta upp en stekpanna och rosta dillfröna. Låt svalna och mortla dem sedan med korianderfrön. Blanda ihop med senapsfröna och smaksätt med lite mer vinäger, salt och peppar till en ganska skarp vinägrett.
  3. Skär färskpotatis, gulbeta, gurka och salladslök i mindre bitar. Lägg dem i en bunke.
  4. Blanda ner den hackade dillen och vinägretten. Smaka av med salt och peppar.

Pepparrotskräm

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Servering

  1. Bryt loss färdiga bitar av laxen och servera med potatissallad och pepparrotskräm.