Vegansk soppa på rostade vintergrönsaker, fänkålsfrön och havremjölk. Servera med mathavre och toppa med rostad bovete och rucolaolja. Det blir ljuvligt!
Rensa grönsakerna, skär dem i grova bitar och lägg i en form. Häll över någon matsked olivolja samt 1 tsk fänkålsfrön. Rosta i ugn tills grönsakerna fått en fin rostad ton och blivit mjuka.
Häll över alla grönsaker i en kastrull och se till att få med oljan och kryddorna i botten av formen. Häll över havremjölken och buljongen och låt allt koka tills mjukt. Mixa tills slätt och smaka av med salt, peppar och muskotnöt.
Rostad bovete
Rosta boveten på medelhög värme tills den fått rejält med färg, låt svalna.
Mathavre
Koka mathavren enligt förpackningen men på låg värme och minska koktiden med 2-3 minuter så den blir krispigt al dente. Spola av den med kallt vatten för att stoppa tillagningen och låt rinna av i en sil.
Ruccolaolja
Mixa 50 g ruccola med 1 dl neutral olja och en aning salt och citronsaft.
Servering
Lägg 1 dl av mathavren i botten av en djup tallrik, toppa upp med soppan. Ringla över ruccolaoljan och strö över ordentligt med bovete och lite färsk ruccola.