Somrig silltallrik

Somrig silltallrik
Foto: TV4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Somrig silltallrik

3

11 ingredienser

30 min

Variera sillen och gör Siris somriga variant med kokta, fint tärnade grönsaker varvade med sill och ägg. Komplett blir den med färskpotatis slungad i smält smör.

Ingredienser

portioner4
  • 3 rödbetor
  • 1 kg färskpotatis
  • 3 morötter
  • 1 silverlök
  • 3 ägg
  • 2 förp hela matjessillfiléer (à 200 g)
  • 2 dl smetana
  • 1 kruka gräslök
  • 3 msk smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka rödbetorna mjuka i en separat kastrull.
  2. Skala morötterna och koka dem mjuka.
  3. Koka potatis mjuk, lägg ned äggen de sista 10 minuterna av koktiden.
  4. Skala och finhacka silverlöken. Skär gräslöken fint.
  5. Häll av och skär sillen i små tärningar.
  6. Skala rödbetorna och äggen.
  7. Riv rödbetor, morot och ägg på grova sidan på ett rivjärn ned i tre separata skålar.
  8. Lägg ut riven morot i botten på portionstallrikar i en ring, toppa med lök, sill, ägg och sist rödbetan. Salta och peppra.
  9. Klicka smöret på den varma potatisen och tillsätt hälften av gräslöken. Vänd runt försiktigt.
  10. Servera sillen med den smörade potatisen, smetana och resten av gräslöken.