Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm

Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm

694

9 steg att laga

20 ingredienser

1 dygn

Jordgubbstårta med citronkräm, jordgubbsmousse och vispad grädde. Underbart somrig och god! 

Missa inte Roys se & gör-film där han visar steg för steg hur du gör en perfekt tårtbotten.

läs mer
Teas tårtkurs promoruta choklad

Lyckas med tårtor!

Gå vår tårtkurs online med Tea Malmegård. Se smakprov >

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 220 g ägg [4 st]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 0,5 citron, zest

Citronkräm

  • 200 g citronsaft [2 dl]
  • 80 g äggula [4 st]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 50 g osaltat smör

Jordgubbsmousse

  • 250 g frysta jordgubbar, som tinat
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 300 g grädde [3 dl]
  • 3 gelatinblad

Garnering

  • fläderblomssaft, utspädd, till pensling
  • 600 g grädde, vispad
  • färska jordgubbar
  • jordgubbsblommor

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
  3. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min.
  4. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.
  5. Citronkräm
    Blanda strösocker, maizena och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i smör och låt krämen svalna.
  6. Jordgubbsmousse
    Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.
  7. Montering
    Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter.
  8. Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten.
  9. Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.
TIPS!
läs mer
heleena  lyth - kexchoklad

7 snabbfixade snacks

Gott & enkelt!

Läs mer