Sommarrullar med olika fyllningar

NYHET
koket.se
Sommarrullar med olika fyllningar
Frida Ronge
Frida Ronge

Sommarrullar med olika fyllningar

42 ingredienser

1 h

Fräscha sommarrullar av rispapper med olika fyllningar och såser kan bli en riktig familjefavorit!

Se Frida Ronge laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Sommarrullar

  • 1 klyfta rödkål, strimlad
  • 180 g glasnudlar (eller risnudlar)
  • 1 msk matolja
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 limefrukt
  • 280 g skalade räkor
  • 1 förp fast tofu (gärna marinerad)
  • 8 rädisor
  • 2 morötter, strimlade
  • 1 knippe grön sparris, blancherad skuren i bitar
  • 10 cm gurka, strimlad
  • 2 salladslökar (eller några strån gräslök)
  • 16 rispapper
  • 1 kruka färsk koriander (eller thaibasilika)
  • 1 knippe mynta
  • 2 msk rostade sesamfrön

Marinerad och stekt fast tofu

  • 1 förp fast tofu (extra fast)
  • ca 2-3 msk soja
  • ev 0,5 tsk ingefära, riven (kan uteslutas)
  • ca 4 msk majsstärkelse

Ponzu med citrus och vitlök

  • 1 klyfta vitlök, skuren i bitar
  • 1 tsk ingefära, riven
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 dl japansk soja
  • 0,5 dl limejuice (citron eller yuzu)

Jordnötssås

  • 1 dl jordnötssmör (gärna crunchy)
  • sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 0,5 dl vatten, hett
  • 2 msk limesaft (citronsaft eller risvinäger)
  • 1 msk strösocker
  • ev chilifrukt (eller torkad)

Srirachamajonnäs

  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 tsk sriracha
  • 1 klyfta vitlök, riven

Nouc cham -sås

  • 0,5 chilifrukt (gärna stark thailändsk)
  • 0,25 dl vatten
  • 0,5 dl fisksås
  • 0,5 dl limesaft
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • ev mynta, finhackad (eller koriander)

Gör så här

Sommarrullar

  1. Lägg kålen i kallt vatten så att den blir krispig.
  2. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Häll av vattnet och spola nudlarna med kallt vatten.
  3. Klipp nudlarna i mindre bitar och lägg i en skål med matolja, sesamolja och saften från en halv limefrukt.
  4. Häll av vattnet från kålen i ett durkslag.
  5. Skala räkorna samt marinera, panera och stek tofun (se recept nedan).
  6. Lägg upp alla skurna grönsaker på en tallrik.
  7. Doppa rispappret några sekunder i ljummet vatten, ta upp pappret och lägg på tallriken.
  8. Börja med att lägga räkor eller tofu på rispappret. Toppa med örter, lite grönsaker och sist nudlarna.
  9. Fyllningen skall placeras lite närmare dig än på mitten av pappret.
  10. Rulla ett varv, vik in ändbitarna och rulla ihop vårrullen. Lägg rullarna på ett lätt oljat fat med bakplåtspapper eller ät dem direkt ur handen.
  11. Servera med dippsåserna.

Marinerad och stekt fast tofu

  1. Skär tofun i rektangulära stavar och marinera i lite soja och ingefära.
  2. Vänd runt tofun i majsstärkelse och stek tofun på medelvärme i ca 10 minuter tills den har fått krispiga sidor.

Ponzu med citrus och vitlök

  1. Blanda ihop alla ingredienserna till såsen.

Jordnötssås

  1. Blanda ihop jordnötssmör, sesamolja, soja och hett vatten till en homogen sås.
  2. Tillsätt sedan övriga ingredienser.

Srirachamajonnäs

  1. Blanda ihop ingredienserna till såsen.

Nouc cham -sås

  1. Dela chilin och skölj av den i kallt vatten innan du finhackar den.
  2. Värm upp vattnet och blanda i fisksås, limesaft och strösocker. Tillsätt chili, vitlök och eventuellt finhackad koriander eller mynta.