Snabb och lyxig skaldjursplatå

Sommarintervju med Catarina König

Vi träffade Catarina en snabbis för snack om sommarminnen, midsommar och vilken ny sommartradition som ligger högst på önskelistan!

Catarina König KM 2023 Vilka är dina starkaste mat-sommarminnen som barn?
-Mina starkaste mat-sommarminnen som barn är från Skåne/Båstad. Nämligen min mormors sillmackor vi alltid fick som förrätt, samt hennes mandeltårta med smörkräm och rostad flagad mandel på. Fantastisk gott! Det kommer alltid vara sommar för mig, framförallt midsommar. Min mormor May-Lis var en fantastisk matlagare och även duktig på att baka. Jag tror jag ärvt mycket från henne.

Vilka är dina topp 3 sommarrätter?

  • Mixed grill med olika korvar, kött, grönsaker, chimichurri, bearnaisesås och rostad potatis. Five spicekyckling med syrlig asiatisk nudelsallad och chilimajonnäs till. Den tredje är fiskknyten (Fiskpaket) med torskrygg, lax, potatis, tomat, purjolök, dill, citron och smör. Till det en krämig dillsås. Så gott!

Vilka råvaror finns alltid i ditt sommarkylskåp?
-Många men absolut delikatesspotatis eller färskpotatis, citron, smör, grädde, dill, persilja, jordgubbar, burrata och tomater.

Det är grillfest, vad bjuder du på?
-Då bjuder jag först på en tonfisktartar, lite het-syrlig i hjärtsalladsblad med en sesammajonnäs på toppen. (Som ett försnack) Dessutom behövs alltid en löjromsdipp med chips och ett glas Champagne.
Till varmrätt blir det såklart grillat. Då grillar jag gärna T-Bone steak eller någon riktigt fin hängmörad detalj av nöt. Typ entrecôte eller en fint melerad ryggbiff med kappa, gärna mjölkko. Till detta gör jag olika kryddsmör. Just nu är jag himla förtjust i mitt Cowboysmör men också ramslökssmör som jag laddat frysen med.
Rostad potatis, eller till och med bakpotatis. Till detta smörstekt eller grillad grön sparris med citron, parmesan och lite tajin på. Älskar´t!

Upptäck många av Catarinas goda grillrecept här!

Bästa gå-bort-presenten?
-Jag lever i den filosofin att man skall ge bort något man väldigt gärna vill ha själv.
Jag brukar ge bort dofljus eller någon fin inredningsdetalj när vi går på fest. Men det är aldrig fel med en fin flaska vin heller. Det går alltid hem och är så uppsattat.

Midsommar står runt knuten, hur dukar du?
-Alltid ett långbord med vit duk och blommor hämtade från ängen. Midsommar för mig är vit duk med massa fina vildväxta blommor i blått, gult och vitt. En svensk flagga av trä skall ochså pryda bordet tycker jag. Det är midsommar.
Utöver det inte så mycket mer än fina servetter och trevligt porslin.
Matjessilltårta med asiatiska smaker

Vad finns alltid på ditt midsommarbord?
-Västerbottenspaj, olika sillar, gravad lax, hovmästarsås, matjessillkrans med gräddfil, gräslök, dill och brynt smör, kokt färskpotatis, löjrom, rödlök, créme fraiche. Ja det är det viktigaste :)

Prova Catarinas matjessilltårta med asiatiska smaker

Vilken är din favoritsill?
-Min favoritsill har sedan jag var liten alltid varit senapssill. Det står jag kvar vid.

Sommardrinkar, har du någon favorit?
-Ja men jag älskar ju en riktigt bra Aperol Spritz med is och en apelsinskiva i. En stående favorit.
Aperol spritz - mousserande aperitif
4 goda recept på aperol spritz

Du ska på picknick - hur ser din dröm-picknick korg ut?
-Då vill jag ha rostad foccacia fylld med pistagenötspesto, krämig burrata, Mortardella och lite pepprig ruccola i. Till detta ett glas vitt. Och självklart väljer jag mitt eget vita vin som jag släppt ihop med fotbollslegenden Tomas Brolin: No 11 Toscana Vermentino.

Snabb och lyxig skaldjursplatå Om du fick skapa en helt ny svensk sommartradition kring mat – vad skulle det vara?
-En dag på sommaren där man grillar skaldjur. Hummer, havskräftor, jätteräkor, pilgrimsmusslor mm. En dag tillägnad de fina skaldjuren vi får från Västkusten. Med goda aioli's, såser, färskpotatis mm.
Tycker det borde vara en tradition att vi en specifik dag gör detta i Sverige på sommaren :)

Till Catarinas goda skaldjursplatå