Sojagravad lax med misohovmästarsås
Sojagravad lax med misohovmästarsås
22 ingredienser
30 m + tid i kyl
Sojagravad lax med misohovmästarsås och vintersallad är en ny version på den klassiska rätten som ofta serveras på julbordet.
Ingredienser
- 400-500 g lax, benfri laxloin (ASC-certifierad)
- 2 dl japansk soja
- 2 dl mirin
- 1 msk sesamolja (kallpressad)
Vintersallad
- 200 g brysselkål
- 100 g rödkål (färsk)
- 100 g grönkål
- 1 äpple (svenskt)
- 1 blodapelsin
- 20 g dill
- 3 msk risvinäger
- 2 msk rostade sesamfrön
- 1 msk honung
- 1 blad nori
Nordisk-japansk hovmästarsås
- 1 msk dijonsenap
- 1 msk skånsk senap (grov)
- 0,5 msk honung
- 1,25 dl rapsolja
- 1 msk japansk soja
- 1 krm snabbkaffepulver
- 20 g dill, finskuren
- 1 tsk vit misopasta
Gör så här
- Skär laxen i loins.
- Blanda soja, mirin och sesamolja i en avlång brödform.
- Lägg laxen direkt i sojamarinaden, plasta in och ställ i kylen. Vänd på bitarna efter ca 6 timmar. Låt marinera ytterligare 6 timmar. Laxen ska mariners i totalt 12 timmar.
Vintersallad
- Blanchera brysselkålen och grönkålen i saltat vatten.
- Strimla rödkålen fint och skär fileér av blodapelsinen. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
- Blanda brysselkål, rödkål, grönkål, blodapelsin, dill och äpple med risvinäger, honung och rostade sesamfrön.
- Klipp noribladen i kvadratiska bitar.
Nordisk-japansk hovmästarsås
- Vispa ihop båda senapssorterna med honungen i en bunke.
- Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle under vispning.
- Smaksätt med soja, kaffepulver och hackad dill.
Servering
- Skär laxen i skivor, servera med vintersalladen och hovmästarsås.