Sojagravad lax med misohovmästarsås

POPULÄRT
Sojagravad lax med misohovmästarsås
Frida Ronge
Frida Ronge

Sojagravad lax med misohovmästarsås

22 ingredienser

30 m + tid i kyl

Sojagravad lax med misohovmästarsås och vintersallad är en ny version på den klassiska rätten som ofta serveras på julbordet.

Ingredienser

portioner
  • 400-500 g lax, benfri laxloin (ASC-certifierad)
  • 2 dl japansk soja
  • 2 dl mirin
  • 1 msk sesamolja (kallpressad)

Vintersallad

  • 200 g brysselkål
  • 100 g rödkål (färsk)
  • 100 g grönkål
  • 1 äpple (svenskt)
  • 1 blodapelsin
  • 20 g dill
  • 3 msk risvinäger
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 msk honung
  • 1 blad nori

Nordisk-japansk hovmästarsås

  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk skånsk senap (grov)
  • 0,5 msk honung
  • 1,25 dl rapsolja
  • 1 msk japansk soja
  • 1 krm snabbkaffepulver
  • 20 g dill, finskuren
  • 1 tsk vit misopasta

Gör så här

  1. Skär laxen i loins.
  2. Blanda soja, mirin och sesamolja i en avlång brödform.
  3. Lägg laxen direkt i sojamarinaden, plasta in och ställ i kylen. Vänd på bitarna efter ca 6 timmar. Låt marinera ytterligare 6 timmar. Laxen ska mariners i totalt 12 timmar.

Vintersallad

  1. Blanchera brysselkålen och grönkålen i saltat vatten.
  2. Strimla rödkålen fint och skär fileér av blodapelsinen. Kärna ur och skär äpplet i tunna klyftor.
  3. Blanda brysselkål, rödkål, grönkål, blodapelsin, dill och äpple med risvinäger, honung och rostade sesamfrön.
  4. Klipp noribladen i kvadratiska bitar.

Nordisk-japansk hovmästarsås

  1. Vispa ihop båda senapssorterna med honungen i en bunke.
  2. Tillsätt oljan långsamt i en tunn stråle under vispning.
  3. Smaksätt med soja, kaffepulver och hackad dill.

Servering

  1. Skär laxen i skivor, servera med vintersalladen och hovmästarsås.