Sockersotad lax med brynt sojahollandaise och sesampotatis

koket.se
Sockersotad lax med brynt sojahollandaise och sesampotatis
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Sockersotad lax med brynt sojahollandaise och sesampotatis

16 ingredienser

40 min

Festlig rätt där laxen får en lite sotad och karamelliserad yta av sockret. Serverad med brynt sojahollandaise, potatis med rostad sesam och krispiga sockerärtor blir det fantastiskt gott.

Se Jennie Walldén laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé, skinnfri
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt
  • 300 g smör
  • 3 äggulor
  • 1 msk japansk soja
  • 3 msk sherryvinäger
  • 4 msk sesamfrön
  • 900 g fast potatis (små)
  • 2 msk sesamolja
  • 2 krm flingsalt
  • 150 g sockerärtor
  • 0,5 ask krasse
  • neutral olja, till stekning
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sockra, salta och peppra laxen.
  2. Bryn smöret i kastrull tills det är hasselnötsbrunt och doftar kola. Dra av från värmen och låt svalna något och tillsätt sherryvinäger samt soja.
  3. Rosta sesamfröna så att de får rejält med färg i en stekpanna.
  4. Koka potatisen, häll av vattnet och låt ånga av. Mortla de rostade sesamfröna. Ringla sesamoljan över potatisen, strö på mortlad sesam och flingsalt.
  5. Lägg äggulor i en kastrull på svag värme. Vispa till en fluffig smet. Akta så det inte är för varmt, då blir det äggröra i kastrullen. Dra av från plattan. Droppa sedan i smöret, lite i taget, under konstant vispning till en fluffig och ganska fast sås.
  6. Stek sockerärtor på hög värme i ca 1 minut. Lyft bort från stekpannan och ställ åt sidan.
  7. Torka av laxen lätt. Stek den på hög värme, ca 2 minuter per sida.
  8. Servera lax med sojahollandaise, sesampotatis och sockerärtor. Klipp över lite krasse.

Glöm inte att matsortera skal från ägg och rester från smörgåskrassen för en mer hållbar matlagning, och njut av din laxrätt. /Köket-redaktionen