Snabbrimmad lax med dillstuvad potatis och fänkålscrudité
Snabbrimmad lax med dillstuvad potatis och fänkålscrudité
22 ingredienser
45 min
Stefan Ekengren råder bot på myten om att rimma lax tar tid, i det här receptet visar han hur du snabbrimmar den och serverar på klassiskt vis med dillstuvad potatis. För extra piff blir det också en råhyvlad fänkkålssallad samt krispiga brödkrutonger till.
Se Stefan Ekengren laga receptet

Ingredienser
Rimmad lax
- 500 g laxfilé, färsk
- 1 citron, finrivet skal
- 0,5 knippe dill, grovhackad
- salt
- peppar
Dillstuvad potatis
- 800 g fast potatis, skrubbad
- 10 g smör
- 1 msk vetemjöl
- 2,5 dl vispgrädde
- 1,5 dl mjölk
- 0,5 citron, finrivet skal
- 0,5 knippe dill, grovhackad (spara några vippor till servering)
- salt
- vitpeppar, nymalen
- 1 citron, klyftor till servering
Brödkrutonger
- 0,5 baguette, dagsgammal
- olja
- salt
Fänkålscrudité
- 0,5 fänkål
- 0,5 citron, finrivet skal och pressad saft
- 0,25 dl olivolja
- salt
Gör så här
- Koka potatisen och låt den kallna helt. Halvera dem ställ åt sidan fram till servering.
- Skär laxen i tunna skivor. Lägg ut dem på ett fat. Salta, peppra och riv citronskal över skivorna. Strö över dillen. Låt stå och rimma ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader. Skiva baguetten tunt. Pensla skivorna med olja och baka på en plåt mitt i ugnen tills krutongerna är gyllenbruna och krispiga. Håll koll på brödskivorna, det går undan när de rostas.
- Skiva fänkålen tunt. Massera in skal och saft från citron samt salt med händerna. Ställ åt sidan fram till servering.
- Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet. Tillsätt grädde, mjölk och citronskal. Koka upp och låt koka försiktigt några minuter. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i potatisen och låt allt bli varmt. Vänd i dillen precis före servering.
- Servera den stuvade potatisen med lax, fänkålscrudité, brödkrutonger, citronklyftor och dill.