Smörstekt Vänergös med kantarellsås

5 röster
45 m
4

Smörstekt Vänergös med potatis och kantarellsås. Ljuvliga smaker!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
45 m
4

Du behöver

Kantarellsås

  • 2-3 dl trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin eller champagne
  • 4 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • lite citronsaft
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk fiskfond
  • ett par kvarndrag med kryddmix seafood & fish

Potatis

  • 9 potatisar
  • salt
  • dill
  • 1 msk smör

Smörstekt gös

  • 800 g gösfilé
  • salt och peppar
  • cayennepeppar
  • ett par kvarndrag med kryddmix seafood & fish
  • 4 msk smör

Servering:

  • 4 citronklyftor
  • ett knippe dill, till garnering

Gör så här

  1. Kantarellsås: Koka ur vätskan ur svampen. Hacka löken och fräs i smöret tillsammans med svampen i 5-10 minuter. Slå över vinet och vispgrädden, sjud såsen sakta i 10 -15 minuter. Smaka av med salt, peppar, några droppar citronsaft, grönsaks- och fiskfond och seafood & fish.
  2. Skala potatisen och koka tillsammans med salt, dill och smör.
  3. Skär gösfilén i portionsbitar. Krydda med salt, peppar, cayenne och kryddmix. Tillsätt en matsked smör per gösfilé i stekpannan och stek ett par minuter på varje sida. Krydda ev lite mer.
  4. Servera gösen med nykokt potatis, sås, citronklyfta och ett knippe dill.
12 september 2016

Laddar fler recept