• Meny
  • Sök
  • Kontomeny

Smörstekt Vänergös med kantarellsås

6 röster
45 m
4
45 m
4
4 portioner

Du behöver

Kantarellsås

  • 2-3 dl trattkantareller
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1 dl vitt vin (eller champagne)
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • citronsaft
  • 2 msk grönsaksfond
  • 1 msk fiskfond
  • ett par kvarndrag med kryddmix seafood & fish

potatis

  • 9 potatisar
  • salt
  • dill
  • 1 msk smör

Smörstekt gös

  • 800 g gösfilé
  • salt
  • peppar
  • cayennepeppar
  • ett par kvarndrag med kryddmix seafood & fish
  • 4 msk smör

Servering:

  • 4 citroner, klyftor
  • ett knippe dill, till garnering

Gör så här

  1. Kantarellsås: Koka ur vätskan ur svampen. Hacka löken och fräs i smöret tillsammans med svampen i 5-10 minuter. Slå över vinet och vispgrädden, sjud såsen sakta i 10 -15 minuter. Smaka av med salt, peppar, några droppar citronsaft, grönsaks- och fiskfond och seafood & fish.
  2. Skala potatisen och koka tillsammans med salt, dill och smör.
  3. Skär gösfilén i portionsbitar. Krydda med salt, peppar, cayenne och kryddmix. Tillsätt en matsked smör per gösfilé i stekpannan och stek ett par minuter på varje sida. Krydda ev lite mer.
  4. Servera gösen med nykokt potatis, sås, citronklyfta och ett knippe dill.
12 september 2016