Smörstekt torskrygg med pestoslungad blomkål och sparris

Smörstekt torskrygg med pestoslungad blomkål och sparris
Foto: TV4

Smörstekt torskrygg med pestoslungad blomkål och sparris

Av: Yasmine - Lund

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

1 h

Rimmad och smörstekt torsk med goda tillbehör som sparris, blomkål i pesto, nötter och brynt smör.

Receptet är från programmet Halv åtta hos mig av amatörkockar. Köket kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Fisk

  • 700 g torskrygg
  • 1 l vatten, kallt
  • 4 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 citron
  • salt, peppar

Blomkålspesto

  • 1 blomkål
  • 2 krukor basilika
  • 0,5 dl pinjenötter
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl parmesanost, finriven
  • 1,5 dl olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 tsk honung

Brynt smör

  • 200 g smör

Tillbehör

  • 2 knippen grön sparris (à 250 g)
  • 1 msk smör
  • kvisttomat
  • pistagenötter
  • hasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Släng in hasselnötterna i max 5-6 minuter! Hacka hasselnötterna.

Pesto

  1. Nu dags för peston, blanda alla ingredienser. Mixa ihop allting till en slät pesto. Ställ i kylen.

Sparris

  1. Fixa sparrisen så att den är klar för stekning. Samtidigt som torsken är i ugnen, stek sparris på lagom hög värme och salta.

Blomkål

  1. Skär blomkålen i små bitar. Koka upp och sjud blomkålen i ca 3-4 minuter. Stek sedan dessa i en panna på hög värme tills de fått en liten krispig och gyllenbrun yta. Blanda ihop med peston sedan klar för servering.

Fisken

  1. Rimma torsken. Blanda vatten, salt och socker till rimlagen. Skär torsken i portionsbitar och lägg den i rimlagen. Låt rimma cirka 1 timme. Torka av torsken och låt den rinna av på hushållspapper.
  2. Sätt ugnen på 150°. Stek torsken med skinnsidan ner i smör på ganska hög värme i en stekpanna, cirka 1 minut så att skinnet blir riktigt knaprigt. Lägg över i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen tills innertemperaturen är 55°. Ta upp och håll den varm under smörgåspapper.

Smör

  1. Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme. Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft. Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns. Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°. Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.
  2. Servera fisken med sparris, tomater, hasselnötter, pistagenötter, brynt smör och blomkålspeston. Eventuellt lite citronskal som dekoration.