Smörstekt piggvarsfilé med sommarprimörer och champagnesås

4

Du behöver

  • 700 g piggvarsfilé eller annan favoritfisk
  • 1 l sommarprimörer, de ni hittar på torget
  • smör, att steka i
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 5 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 50 g smör, till montering
  • 1 skvätt champagne
  • salt och vitpeppar
  • citron
  • 1 kruka körvel

Gör så här

  1. Ta hand om primörerna, plocka ner dem och skär i vackra storlekar, gärna små.
  2. Finhacka schalottenlök och vitlök och fräs det i 1 msk smör, slå på vin och buljong. Koka ner till en tredjedel, slå på grädden och koka ner ytterligare en gång till en tredjedel. Montera med smör, smaka av med lite salt, vitpeppar och lite citron.
  3. Sila och mixa, toppa med lite champagne innan servering.
  4. Smörstek piggvaren på låg värme, så den blir gyllenbrun, ca 3-4 min på var sida beroende på tjocklek. Krydda med salt och vitpeppar.
  5. Koka primörerna i lite smör under lock på en kastrull lagom krispiga ca 2 min, 1 msk vatten inte mer. Den buljong som kommer från primörerna kan med fördel slås i champagnesåsen .
  6. Fördela primörerna på en vacker tallrik, lägg upp piggvaren och rippla den goda såsen runt och garnera med körvel.
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept