Smörstekt kolja med klassiska tillbehör

Smörstekt kolja med klassiska tillbehör
Foto: TV4

Smörstekt kolja med klassiska tillbehör

Av: Sveriges mästerkock - lagtävling

Från: Sveriges mästerkock

12 ingredienser

30 m

Smörstekt kolja, tornerad potatis, brynt smör och räkröra. En perfekt klassiker! Denna rätt passar även utmärkt med med ångad torsk eller annan vit fisk.

Tips! Om du är rädd att bränna smöret, rör i en klick kallt smör när du är färdig så får du undviker du att temperaturen blir för hög.

Ingredienser

portioner

potatis

  • 8 fasta potatisar
  • 100 g smör

Räkröra

  • 50 g färsk pepparrot, riven
  • 300 g skalade räkor
  • 3 ägg, hårdkokta och rivna
  • 5 kvistar dill, hackade
  • salt
  • svartpeppar

Kolja

  • 600 g koljafilé
  • smör, till stekning

Servering

  • 150 g smör
  • 1 citron

Gör så här

  1. Tornera potatisen och koka i lättsaltat vatten. Att tornera potatisen ger ett elegant intryck. Skär av "ändarna" på potatisen och skala med skalkniv tills du har fått 7 likadana sidor på potatisen. Lägg i 100 g smör i kastrullen och låt koka med.
  2. Blanda riven pepparrot, skalade räkor, rivna ägg och hackad dill. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  3. Bryn 150 g smör, vispa hela tiden tills smöret bubblar och har tagit färg. Akta så det inte bränns.
  4. Stek koljafilén försiktig på båda sidorna i lite smör. Ca 1 minut på varje sida. Servera koljan med potatis, räkblandning, brynt smör och en skiva citron. Låt det smaka!