Smörstekt kolja med klassiska tillbehör

32 röster
30 m
4

Smörstekt kolja, tornerad potatis, brynt smör och räkröra. En perfekt klassiker! Denna rätt passar även utmärkt med med ångad torsk eller annan vit fisk.

Tips! Om du är rädd att bränna smöret, rör i en klick kallt smör när du är färdig så får du undviker du att temperaturen blir för hög.

Visa mer
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Potatis

  • 8 potatisar, fast sort
  • 100 g smör

Räkröra

  • 50 g pepparrot, riven
  • 300 g räkor, skalade
  • 3 ägg, hårdkokta och rivna
  • 5 kvistar dill, hackade
  • salt och svartpeppar

Kolja

  • 600 g koljafilé
  • smör, till stekning

Servering

  • 150 g smör
  • 1 citron

Gör så här

  1. Tornera potatisen och koka i lättsaltat vatten. Att tornera potatisen ger ett elegant intryck. Skär av "ändarna" på potatisen och skala med skalkniv tills du har fått 7 likadana sidor på potatisen. Lägg i 100 g smör i kastrullen och låt koka med.
  2. Blanda riven pepparrot, skalade räkor, rivna ägg och hackad dill. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  3. Bryn 150 g smör, vispa hela tiden tills smöret bubblar och har tagit färg. Akta så det inte bränns.
  4. Stek koljafilén försiktig på båda sidorna i lite smör. Ca 1 minut på varje sida. Servera koljan med potatis, räkblandning, brynt smör och en skiva citron. Låt det smaka!
25 januari 2017

Laddar fler recept