Smörstekt kolja med klassiska tillbehör

56 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

potatis

  • 8 fasta potatisar
  • 100 g smör

Räkröra

  • 50 g färsk pepparrot, riven
  • 300 g skalade räkor
  • 3 ägg, hårdkokta och rivna
  • 5 kvist dill, hackade
  • salt
  • svartpeppar

Kolja

  • 600 g koljafilé
  • smör, till stekning

Servering

  • 150 g smör
  • 1 citron

Gör så här

  1. Tornera potatisen och koka i lättsaltat vatten. Att tornera potatisen ger ett elegant intryck. Skär av "ändarna" på potatisen och skala med skalkniv tills du har fått 7 likadana sidor på potatisen. Lägg i 100 g smör i kastrullen och låt koka med.
  2. Blanda riven pepparrot, skalade räkor, rivna ägg och hackad dill. Smaksätt med salt och svartpeppar.
  3. Bryn 150 g smör, vispa hela tiden tills smöret bubblar och har tagit färg. Akta så det inte bränns.
  4. Stek koljafilén försiktig på båda sidorna i lite smör. Ca 1 minut på varje sida. Servera koljan med potatis, räkblandning, brynt smör och en skiva citron. Låt det smaka!
25 januari 2017