Smörstekt hälleflundra med sandefjordssås och rostade primörer

NYHET
Smörstekt hälleflundra med sandefjordssås och rostade primörer
Foto: Andreas Grahn
Emilia Nilsson profilbild ny
Emilia Nilsson profilbild ny

Smörstekt hälleflundra med sandefjordssås och rostade primörer

26 ingredienser

1 h 25 min

En otrolig bjudmiddag med rimmad och smörstekt hälleflundra serverad med kanske den godaste och enklaste såsen att servera till fisk - sandefjordsås. Gör rätten komplett med kokt potatis och rostade primörer.

Ingredienser

portioner

Rimlag

  • 1 l vatten
  • 0,5 dl salt
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • dillstjälkar

Fisk

  • 4 bitar hälleflundrafilé, à 150–200 g styck
  • 50 g smör

Rostade rotsaker

  • 8 morötter, späda
  • 8 betor, späda (gärna polkabetor och gulbetor)
  • 4 msk olja
  • flingsalt

Potatis

  • 800 g färskpotatis
  • salt
  • 25 g smör
  • 2 msk färsk dill, finhackad

Sandefjordsås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 100 g smör
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 msk färsk gräslök, hackad
  • 1 msk färsk dill, hackad
  • 1 msk färsk persilja, hackad
  • salt

Topping

  • 6 rädisor, tunt skivade
  • färsk dill
  • krondill
  • 1 zucchini, skivad (liten)

Gör så här

  1. Koka upp vattnet till rimlagen och häll i salt. Låt svalna helt och tillsätt därefter dillstjälkarna och vitpepparkornen tillsammans med fisken. Låt stå kallt 1 timme. Detta gör fisken saftigare och mer smakrik.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Dela morötterna och betorna i klyftor, lägg i en ugnsform och ringla över olja och flingsalt. Baka i ugnen i ca 20 minuter tills de är precis genombakade.
  4. Koka potatisen i välsaltat vatten tills den är precis genomkokt.
  5. Klicka i en klick smör och finhackad dill och skaka lätt kastrullen innan servering, så att dillen täcker potatisen.
  6. Koka upp grädden till sandefjordsåsen, tillsätt crème fraiche och låt såsen sjuda. Klicka i smöret under omrörning.
  7. Låt inte såsen koka upp efter att du lagt i smöret, då skär den sig. Smaka upp såsen med citron, gräslök, persiljan, dillen och salt.
  8. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader.
  9. Värm en stekpanna och stek hälleflundran med skinnsidan neråt tills den fått fin färg. Lägg över fisken i en ugnsform och låt bakas klart i ugnen tills innertemperaturen är 42-50 grader.
  10. Lägg upp rätten på en tallrik och toppa med rädisor, zucchini och dill.