Smörstekt gösfilé med potatispuré, sparris, sockerärtor & skirat smör

8 röster
35 m
4

Festlig huvudrätt på smörstekt gösfilé serverad med potatispuré, sparris, sockerärtor och skirat smör

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Visa mer
35 m
4

Du behöver

Potatispuré:

  • 900 g potatis
  • 2 dl grädde
  • 1 ägg
  • 1 kruka persilja
  • 1 lime
  • Smör
  • Rapsolja
  • Salt
  • Vitpeppar

Stekta champinjoner:

  • 300 g champinjoner, färska små
  • 2 msk smör
  • Salt
  • Svartpeppar

Gösfilé:

  • 4 bitar gösfilé (á 150-200 g), benfri
  • 2 msk smör, till stekning
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 citron
  • 1 knippe dill
  • 3-4 msk finriven färsk pepparrot
  • 1 bunt sparris
  • Färska sockerärtor
  • 150-200 g smör

Gör så här

  1. Potatispuré
    Skala och koka potatisen mjuk (ca. 20 min.), pressa potatisen genom en finmaskig sil och blanda i grädde, ägg, persilja, lite olivolja och en klick smör. Salta och peppra.
  2. Stekta champinjoner
    Stek champinjonerna i en stekpanna med smör tills de får fin färg. Salta och peppra.
  3. Gösfilé
    Riv pepparroten på den fina sidan av rivjärnet.
  4. Skölj sparrisen, skär bort ändarna och koka dem ca. 5 min. Koka sockerärtorna
  5. Smält smöret i en stekpanna. Krydda gösfiléerna och stek dem 4 min. på varje sida. Klyfta citronen och skira smöret.
  6. Lägg upp fisken på en tallrik tillsammans med potatisen, sparrisen och sockerärtor och häll över det skirade smöret. Dekorera med pepparrot, dill och citron.
10 oktober 2018

Laddar fler recept