Smörgås med gotländskt lamm, kantareller och krämig kålsallad

Smörgås med gotländskt lamm, kantareller och krämig kålsallad
Foto: Mikael Göransson
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Smörgås med gotländskt lamm, kantareller och krämig kålsallad

18 ingredienser

30 m

En härlig smörgås med lyxiga råvaror. Det bästa av lammkött, färska kantareller och en sallad som påminner om coleslaw. Toppa smörgåsen med bondbönor och ett blad salvia.

Ingredienser

Håll skärmen tänd
portioner

Kålsallad

  • 200 g vitkål, gärna färsk
  • 1 färsk knipplök
  • 4 msk kapris
  • 1,5 dl turkisk yoghurt
  • 2 msk honung
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 krm salt
  • 1 msk vitvinsvinäger

Smörgås

  • 4 skivor bröd, gärna surdeg
  • 600 g lammfilé
  • 1 färsk knipplök
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • salt
  • peppar
  • 100 g kantareller, hela och små
  • 0,5 röd chilifrukt
  • 5-6 färska salviablad
  • 1 dl skalade bondbönor

Gör så här

Håll skärmen tänd
  1. Gör kålsalladen genom att riva kålen och löken fint, blanda med kapris, yoghurt, honung, dijonsenap, salt och vinäger.
  2. Stek brödet gyllenbrunt i olivolja och salta lätt på ena sidan.
  3. Skär köttet i grova bitar. Strimla löken, och mosa vitlöken med salt till en puré. Hacka chilin.
  4. Fräs löken i olivolja, och tillsätt köttet, kantareller och chilin, fräs ihop till en pytt.
  5. Hacka salvia och tillsätt pytten, smaka av med salt och peppar. Ha sist i bondbönorna, de ska bara stekas med en liten stund.
  6. Lägg den krämiga kålsalladen ovanpå surdegsskivorna, toppa med lammpytten och garnera med salvia.