• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Små löjromssemlor

små löjromssemlor
Foto: Catarina König
Catarina König
Catarina König

Små löjromssemlor

7 steg att laga

6 ingredienser

30 min

Det perfekta tilltugget att servera till fördrinken. Små potatisar som friteras krispigt med krämig citrongräddfil och lyxig löjrom.

läs mer
Mat med guldkant

Mat med guldkant

Receptet kommer från Catarina Königs bok "Mat med guldkant", The Book Affair. 

Ingredienser

portioner10 snittar
  • 80 g Kalix löjrom, eller annan rom
  • 1 dl gräddfil (eller färskost)
  • 10 delikatesspotatisar (små)
  • 0,5 citron, rivet skal (ekologisk)
  • neutral matolja (att fritera i)

Topping

  • gräslök, finhackad

Gör så här

  1. Häng gräddfilen i ett kaffefilter innan den får bli citronkräm. (Spänn kaffefiltret över en glasburk så att vasslen rinner ur gräddfilen, vilket gör den otroligt krämig och lätt att spritsa. Låt stå i kylen över natten).
  2. Koka delikatesspotatisarna tills de är genomkokta, häll av vattnet och låt svalna.
  3. Blanda samman gräddfilen med rivet citronskal, salta lätt och lägg i en liten spritspåse. Lägg löjrommen i en annan spritspåse.
  4. Skär av toppen på potatisen med en vass kniv och gröp ur den lite med en mindre sked eller liten kniv. Skär även av en liten bit av botten så att semlan kan stå upp.
  5. Hetta upp oljan till 170 grader och fritera några åt gången tills de blir gyllene till färgen och krispiga. Fritera de små ”locken” allra sist.
  6. Lägg upp på hushållspapper och salta lite lätt.
  7. Lägg potatisarna på ett serveringsfat. Spritsa på citronkräm och löjrom i semlan, toppa med finhackad gräslök och lägg på det lilla locket. Redo att serveras!